Actualitzat 29/12/2015 11:07

Quatre de cada deu periodistes assassinats el 2015 han mort a mans de radicals islamistes

MADRID, 29 Des. (EUROPA PRESS) -

Un total de 69 periodistes han estat assassinats a tot el món el 2015 per exercir la seva professió, segons un informe del Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ) que situa Síria i França com els països més perillosos i els grups radicals islamistes com els responsables principals d'aquestes morts --quatre de cada deu--.

   El balanç, encara provisional, supera el nombre d'assassinats registrats el 2014, quan se'n van registrar un total de 61, i reflecteix el risc al qual segueixen enfrontant-se professionals de la informació i periodistes ciutadans.

   Segons el CPJ, 13 periodistes han estat assassinats a Síria, un número inferior al d'exercicis precedents però que, en realitat, reflecteix la presència més baixa de reporters sobre el terreny. França, amb nou víctimes, figura en segon lloc, a causa sobretot de la massacre comesa el gener a la seu de la revista satírica 'Charlie Hebdo'.

   L'informe, de totes maneres, té llacunes si es té en compte que el CPJ amb prou feines va poder recollir informació referent a Líbia, el Iemen i l'Iraq. Experts del Comitè van intentar aclarir a Mossul (Iraq) la situació de fins a 35 periodistes desapareguts, segrestats o morts, però només van poder confirmar la mort de pocs.

   L'Iraq figura 'oficialment' a la llista amb cinc morts, els mateixos amb els quals apareixen el Brasil, Bangla Desh, el Sudan del Sud i el Iemen. A més del Sudan del Sud, també estan inclosos per primera vegada al balanç Ghana i Polònia, en aquest últim cas per l'assassinat de Lukasz Masiak, fundador d'un portal sobre delinqüència, drogues i contaminació.

PERIODISTA COM A OBJECTIU

   Més de dues terceres parts dels periodistes morts han estat objecte d'assassinats selectius i el 40% van perdre la vida per accions atribuïdes a grups radicals islamistes com Estat Islàmic o Al-Qaeda. Aquestes organitzacions van assassinar el 2015 28 reporters.

   No debades, l'exercici del periodisme converteix la persona en objectiu, com demostra la dada que dues terceres parts de les víctimes han estat objecte d'assassinats selectius, el percentatge més alt dels últims cinc anys. Com a mínim 28 de les víctimes havien rebut amenaces prèvies.

   El CPJ també posa sobre la taula la persecució política de la tasca informativa, perquè arreu del món hi ha 199 periodistes empresonats, 110 acusats de cometre delictes contra l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés