Publicat 06/06/2021 18:16

Oxfam lamenta que el nou impost del G7 és "massa baix" com per canviar la conducta de les multinacionals

Els ministres de Finances del G7 a Londres
Henry Nicholls/PA Wire/dpa

MADRID, 6 juny (EUROPA PRESS) -

L'ONG humanitria Oxfam ha lamentat que la taxa que va acordar aquest dissabte el G7 per gravar a les multinacionals el 15 per cent en forma d'un impost mínim universal és insuficient per modificar la conducta d'aquestes grans corporacions en comparar-la amb sistemes propis d'un paradís fiscal.

"És absurd que el G7 afirmi que est 'revisant' un sistema tributari global i estableixi alhora una taxa semblant a la que cobren paradisos fiscals com Irlanda, Sussa i Singapur", ha lamentat la directora executiva d'Oxfam, Gabriela Bucher.

"Han posat el llistó tan baix", lamenta, "que (les multinacionals) només hi han de caminar per sobre", perqu el G7, els pasos més rics del món "ha mirat cap a un altre costat en estudiar els guanys exagerats que presentaven els balanos" d'aquestes empreses.

Oxfam descriu així "un pacte fiscal negociat des de dalt per set pasos" que, en el pitjor dels casos, podria fins i tot obstaculitzar les futures negociacions per a la seva ratificació aquest estiu, en el cas que algun país el volgués endurir. Cita en aquest sentit "el 21 per cent" que va proposar en el seu moment el president dels Estats Units, Joe Biden, "la taxa més alta que s'ha proposat, per molt que distés de ser suficient".

IRLANDA I LES GRANS EMPRESES, A FAVOR

El ministre de Finances irlands, Paschal Donohoe, ha publicat a Twitter que "és inters de tots aconseguir un acord sostenible, ambiciós i equitatiu sobre l'arquitectura fiscal internacional", tot i que ha indicat que qualsevol acord ha de "satisfer les necessitats dels pasos petits i dels grans, dels desenvolupats i els que estan en desenvolupament".

Irlanda és un dels pasos que més empreses ha atret amb un impost de societats del 12,5 per cent i Donohue ha xifrat en uns 2.000 milions d'euros anuals les prdues que podria suposar per al país, perqu rep una cinquena part dels seus ingressos per impost de societats, cosa que "ja est previst en els nostres clculs pressupostaris a mitj i llarg termini", segons declaracions de Donohue a 'The Irish Times'.

Un portaveu de Google, una de les empreses que resultaria afectada, ha expressat el seu "fort suport a la feina que s'est fent per actualitzar les normes fiscals internacionals". "Esperem que els pasos continun collaborant junts per garantir un acord equilibrat i durador que es tanqui aviat", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés