Actualitzat 13/04/2015 13:34

Mogherini demana més cooperació de la UE i el sud de la Mediterrània contra el jihadisme

Artur Mas, Marinao Rajoy, J.M. García-Margallo junto a los asistentes de la UE
Foto: EUROPA PRESS

Rajoy demana reduir la desigualtat de les dues ribes per frenar la immigració il·legal

   BARCELONA, 13 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'alta representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, ha considerat aquest dilluns que "reforçar la cooperació en la lluita contra el terrorisme s'imposa" entre els països europeus i els del sud de la Mediterrània després dels atemptats de París i Tunísia.

   Durant el seu discurs en l'obertura de la reunió de ministres d'Exteriors de la UE i de la ribera sud de la Mediterrània, al Palau de Pedralbes de Barcelona, ha lamentat que cada vegada hi hagi més joves de països europeus i del sud mediterrani atrets per la crida de la jihad.

   Per això, considera necessari seguir reforçant la cooperació en seguretat i en els àmbits econòmic, cultural i polític, i que els països europeus i el sud de la Mediterrània afrontin "junts" els reptes comuns.

"NO SOM 'NOSALTRES I VOSALTRES'"

   "No som 'nosaltres i vosaltres', 'nosaltres i ells'; no és 'la riba del nord i la del sud de la Mediterrània'. Tots som veïns en la mateixa mesura i hem de treballar conjuntament", segons ella.

   Ha destacat que estiguin en la cimera 32 dels 38 ministres d'Exteriors europeus i del sud de la Mediterrània: "Som veïns. Hem de parlar més entre nosaltres, escoltar-nos més, perquè ens uneixen massa coses", ja que l'última reunió semblant es remunta al 2008.

   En la mateixa línia, Federica Mogherini ha afegit: "Tots som diferents però compartim un mar, una de les regions amb més turbulències".

   Ha indicat que tots els països de les dues ribes es veuen davant una "situació fràgil" de seguretat, com a conseqüència de diversos conflictes armats, particularment a Síria i Líbia.

   Ha explicat que Europa i el sud de la Mediterrània han viscut els últims anys "evolucions complexes": els primers, amb la crisi econòmica i financera, amb efectes que encara es perceben; els segons, per les conseqüències de les 'primaveres àrabs'.

   Ha destacat que en els últims 20 anys hi ha hagut canvis importants i que els països assistents han aprofundit les relacions "de manera inèdita" acostant les dues ribes, creant vincles entre les societats, malgrat que ha admès que els intercanvis no sempre han estat a l'altura de les expectatives.

   Sobre la reunió d'aquest dilluns, ha agraït al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i al ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, el "coratge polític d'aquesta iniciativa"; i també ha donat les gràcies al president de la Generalitat, Artur Mas, per acollir-los a Barcelona.

RAJOY: NOU ENFOCAMENT

   Mariano Rajoy ha argumentat en el seu discurs que la reunió ha de servir per "donar un pas més" amb vista a la revisió de la política europea de veïnatge, sobretot en un context de canvi a la regió caracteritzat per la magnitud tant dels desafiaments com de les oportunitats.

   Ha defensat que no es tracta de redissenyar des de zero les polítiques actuals, sinó de donar-los un enfocament més adequat "modernitzant i afinant l'eina excel·lent" que suposa la política europea de veïnatge, creant un espai d'estabilitat i prosperitat sobre una relació de veïnatge sustentada en els valors compartits.

   A més de la lluita contra el terrorisme jihadista, Rajoy ha situat la gestió dels fluixos migratoris com un altre repte a debatre en aquesta cimera, i ha apostat per fomentar la cooperació amb els països d'origen de la immigració il·legal per fer front a "aquest drama esgarrifós".

   "Europa ha d'utilitzar tots els elements al seu abast per crear un espai de prosperitat entre les dues ribes", ha afegit, i ha apuntat que reduir la bretxa de desigualtat entre les dues ribes de la Mediterrània ha de guiar l'actuació dels països reunits aquest dilluns; unes trobades que, ha dit, han de produir-se més sovint.

RINKEVICS: POLÍTICA FLEXIBLE

   El ministre d'Exteriors de Letònia, Edgars Rinkevics --el país del qual exerceix la presidència de torn de la UE--, ha afirmat que els països han de cobrir entre ells àrees específiques de cooperació, com el terrorisme i la immigració, i que una "una política de veïnatge amb èxit ha de ser flexible per respondre a les circumstàncies canviants".

   Per això, Edgars Rinkevics ha apostat per revisar la política de veïnatge, i ha recordat que la "lluita contra el terrorisme és una prioritat".

   Entre d'altres qüestions, també ha citat donar assistència humanitària a les poblacions desplaçades de països en conflicte, i ha indicat que estan "preocupats" per la pressió migratòria al sud d'Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés