Actualitzat 21/07/2015 17:46

Malàisia prohibeix l'entrada de dones amb faldilles curtes als edificis oficials

KUALA LUMPUR, 21 jul. (Reuters/EP) -

Malàisia ha prohibit l'entrada de dones amb roba considerada suggerent en edificis oficials, cosa que ha augmentat el temor d'un creixent conservadorisme al país asiàtic, que té nombroses minories no musulmanes i que sempre ha estat vist com un país islàmic moderat.

El codi de vestimenta, que prohibeix la roba suggerent femenina als edificis oficials, no s'ha seguit de manera estricta, per la qual cosa l'enduriment de la norma, que ha acabat afectant aquelles peces que es consideren que mostren molta cama, ha estat tota una sorpresa per a molts malaisis.

La mesura s'ha difós ràpidament per les xarxes socials i ha generat fortes crítiques per part de nombrosos activistes que han alertat que ara els funcionaris poden jutjar i corregir la forma de vestir de les dones.

"No se'ls paga per ser els policies de la moda", ha manifestat l'activista pels drets civils Marina Mahathir, filla de l'exprimer ministre, Mahatir Mohammad. "Ja que ningú dels de dalt no diu que això està malament, es prenen la llicència per fer-ho", ha afegit.

L'activista ha recordat que el seu pare es va negar durant els seus 22 anys de mandat que es portessin a terme aquestes mesures per part dels funcionaris. Mahatir ha assegurat que Malàisia està retrocedint i "actuant com l'Aràbia Saudita".

Les dones malàisies van començar a adoptar estils de vestir conservadors durant els anys setanta, com un reflex de l'augment de la politització de la religió en el món islàmic. Moltes dones porten ara el vel típic musulmà, peça que només vestia la minoria conservadora fa algunes dècades.

Per a molts analistes, la reticència del primer ministre, Najib Razak, a intervenir en l'aplicació sobtada del codi de vestimenta demostra que el líder liberal no està disposat a fer-se càrrec dels conservadors en un moment en què s'enfronta a diverses acusacions per corrupció.

Diversos analistes polítics i activistes han acusat partits com l'Organització Nacional de Malaisis Units, la formació de Najib, que lidera la coalició governant, d'utilitzar la religió per afermar el suport de l'electorat. Molts líders "temen que si es qüestiona la seva religiositat podrien enfadar l'electorat o perdre vots", ha afirmat Ivy Josiah, assessor de l'Organització d'Ajuda a les Dones.

El partit de Najib, que va patir el seu pitjor resultat electoral el 2013, confia en el suport a la seva formació de la majoria ètnica malaia, que sol ser més conservadora, particularment en àrees rurals. Najib ha afirmat fa poc que l'Alcorà hauria de ser la guia per a totes les polítiques i accions governamentals. La Constitució defineix l'islam com la religió oficial de Malàisia, però permet la pràctica d'altres credos.

MESURA "COMPROMESA"

Diversos religiosos acadèmics han expressat el seu suport a l'enduriment del codi de vestimenta com una mostra de respecte als musulmans, particularment durant el mes sagrat del ramadà, que ha conclòs fa uns dies.

"Si un musulmà que està dejunant veu l''aurat' (parts que han de ser cobertes amb roba) d'una dona s'eliminaran els seus beneficis sagrats", ha manifestat Harussani Zakaria, referint-se a la creença islàmica que el dejuni sagrat proporciona pau interior.

Tot i això, moltes dones han criticat durament la mesura. "Per a mi ha estat compromès"; ha assegurat C. Premananthi, una reportera de 32 anys a la qual es va prohibir l'entrada a un edifici oficial, però que es va negar a portar una faldilla llarga que li van oferir els guàrdies de seguretat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés