Publicat 28/09/2015 10:53

Llum verda per començar a actuar contra màfies al Mediterrani

BRUSSEL·LES, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El Vint-i-vuit donaran llum verda aquest dilluns a passar a la fase dos de l'operació contra les màfies que trafiquen amb immigrants al Mediterrani per poder detenir, confiscar i eventualment destruir les embarcacions que utilitzen en aigües internacionals a partir del 7 d'octubre, segons han explicat fonts diplomàtiques i militars.

S'espera que els ambaixadors dels Vint-i-vuit davant del Comitè Polític i de Seguretat de la UE, encarregat del seguiment de les operacions, aprovin aquest dilluns la decisió formal de passar a la fase dos i les normes d'enfrontament de la nova fase, que ja han estat acordades per les autoritats militars dels Vint-i-vuit, segons han explicat fonts diplomàtiques i militars a Europa Press.

L'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, ha confirmat per part seva que la segona fase començarà el pròxim 7 d'octubre durant una visita al quarter general de l'operació a Roma, al costat dels ambaixadors del Comitè Polític i de Seguretat.

La missió, llançada el 22 de juny passat, s'ha centrat fins ara en la recollida d'intel·ligència sobre els traficants i la seva manera d'operar. Ara passarà a "abordar i confiscar vaixells" i "arrestar traficants" en "aigües internacionals", per la qual cosa no necessitaria tenir el vistiplau d'una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU.

Aquesta sí que caldria per poder actuar contra els traficants i les seves embarcacions en aigües territorials líbies i si és necessari per portar a terme accions a terra a Líbia, especialment contra els dipòsits utilitzats pels traficants, segons fonts militars.

"Hi ha una disposició legal que ens permet destruir aquests vaixells en alta mar quan suposen un perill per a la navegació civil", han explicat les fonts, que no han descartat que en alguns casos les embarcacions dels traficants es puguin destruir a "la costa europea".

El comandant de l'operació, almirall italià Enrico Credendino, ha traslladat als Vint-i-vuit la necessitat de llançar l'operació "a començament d'octubre" per "ser eficaços", perquè amb l'arribada de l'hivern "els fluxos migratoris es reduirien i per tant l'acció contra els traficants i contrabandistes seria molt menys eficaç", segons fonts diplomàtiques.

LES CONTRIBUCIONS

Espanya aportarà una fragata amb un helicòpter i un hospital Roli 1 i un avió de patrulla marítima P3 Orion per a l'operació, que dirigeix Itàlia des del vaixell insígnia, el portaavions Cavour.

Alemanya aporta una fragata i un vaixell de reavituallament, el Regne Unit aporta una fragata i ha ofert un altre vaixell auxiliar i Bèlgica i França també envien una fragata cadascun, mentre que Suècia aporta una corbeta i Eslovènia, un patruller, segons fonts militars.

La missió, que va arribar a la seva plena capacitat operativa el passat 27 de juliol, té cinc avions i helicòpters més. França i Luxemburg aporten un avió cadascun, mentre que Itàlia aporta dos helicòpters i un altre el Regne Unit.

ITÀLIA JUTJARÀ ELS TRAFICANTS

Itàlia s'encarregarà de jutjar els traficants d'immigrants detinguts en el marc de l'operació europea, llançada el juny, segons han confirmat fonts militars i diplomàtiques.

Les normes d'enfrontament, que autoritzen l'ús de la força, no canviaran essencialment respecte a l'actual fase tenint en compte que es tracta de limitar la força al màxim, en legítima defensa i de manera proporcional, tenint en compte encara que alguns traficants van armats amb Kalaixnikov, segons fonts diplomàtiques i militars.

"No es posarà en risc la vida d'immigrants per capturar cap traficant", han explicat fonts militars.

La missió, que podria haver actuat ja com a mínim en una vintena de vegades contra traficants en les últimes setmanes si la fase dos ja estigués activada, i ha contribuït a salvar ja més de 2.000 vides, haurà de rebre el vistiplau del país on està registrat el vaixell sospitós per poder fer l'abordatge segons estipula la Convenció de l'ONU de la Llei del Mar i sempre primarà minimitzar el risc per als immigrants a bord.

La UE confia que el Consell de Seguretat de l'ONU aboni una resolució que avali la seva operació contra les màfies, segons fonts diplomàtiques, que han explicat que es negocia d'acord amb un esborrany de resolució que no autoritzaria a "utilitzar totes les mesures" sinó "mesures commensurables segons les circumstàncies" i falta veure "la referència" al capítol VII de la Carta de l'ONU que autoritza l'ús de la força.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés