Actualitzat 08/07/2015 17:20

Grècia demana oficialment un nou rescat

Concentración por el 'sí' en Atenas
Foto: EUROPA PRESS

Sol·licita un programa de tres anys a canvi d'implementar reformes fiscals i de les pensions des de la setmana que ve

   ATENES, 8 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Les autoritats gregues han enviat aquest dimecres al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEdE), el fons de rescat europeu, una sol·licitud formal per a la concessió d'un nou préstec de tres anys de vigència, cosa que significaria el tercer programa de rescat del país grec, que ha subratllat el seu desig de continuar dins de la zona euro "respectant les regles i regulacions".

   "El MEdE ha rebut la sol·licitud grega", ha indicat un portaveu del fons de rescat europeu, que ha confirmat així la petició oficial d'un nou rescat per part d'Atenes.

   Segons les regles del MEdE, un país membre pot fer una sol·licitud d'ajudes per a l'estabilitat al president del Consell de governadors del MEdE, càrrec actualment desenvolupat per Jeroen Dijsselbloem, que també presideix l'Eurogrup.

   La carta, enviada al fons de rescat europeu pel Ministre de Finances grec, Euclides Tsakalotos, inclou la petició per part de Grècia d'una facilitat de préstec o programa d'assistència amb "una disponibilitat de tres anys", en lloc dels dos de l'anterior sol·licitud.

   "El préstec s'utilitzarà per fer-se càrrec de les obligacions del deute de Grècia i garantir l'estabilitat del sistema financer", explica la missiva, en què no es concreta l'import a què hauria d'arribar aquest nou préstec.

   Fonts europees han indicat que no esperen que es fixin les quantitats per al rescat de Grècia fins que es prengui una decisió definitiva sobre si hi ha base o no per concedir aquest tercer programa.

PROPOSTA GREGA

   A canvi, el Govern grec expressa el seu compromís amb un exhaustiu programa de reformes i mesures a implementar en àrees com la sostenibilitat fiscal, l'estabilitat financera i el creixement econòmic a llarg termini.

   En aquest sentit, Atenes proposa posar en marxa "immediatament" una sèrie de mesures que serien implementades "des de principi de la setmana que ve", incloent reformes fiscals i en l'àmbit de les pensions.

   "Inclourem també accions addicionals que la República emprendrà per a l'enfortiment i modernització de la seva economia", assenyala el Ministeri grec, que anuncia que aquest 9 de juliol serà presentada de manera detallada una "exhaustiva i específica agenda de reformes" per a la seva avaluació per les institucions i la seva presentació a l'Eurogrup.

   D'altra banda, el Govern grec expressa la seva voluntat que a la conclusió del període de disponibilitat del préstec o abans hagi recuperat l'accés ple i assequible als mercats per així fer-se càrrec de les seves futures necessitats de finançament, així com una situació econòmica i financera sostenible.

   Sobre aquesta qüestió i "com a part de negociacions més àmplies que tindran lloc, Grècia dóna la benvinguda a l'oportunitat d'explorar potencials mesures a prendre's de manera que el seu deute relacionat amb el sector oficial es converteixi en sostenible i viable a llarg termini".

PERMANÈNCIA A L'EURO

   Alhora, el Govern grec expressa en la seva carta el seu compromís de fer-se càrrec de les seves obligacions financeres respecte a tots els seus creditors de manera "completa i oportuna".

   "Confiem que els estats membre apreciïn la urgència de la nostra sol·licitud en aquest moment atesa la fragilitat del nostre sistema bancari, la nostra escassetat de liquiditat disponible, les nostres pròximes obligacions, la nostra acumulació d'endarreriments a àmbit intern, i el nostre desig exprés de saldar els nostres retards pendents amb l'FMI i el Banc de Grècia", afirma el Ministeri grec.

   D'aquesta manera, el Govern de Grècia reitera el compromís del país grec per "continuar com a membre de l'eurozona i respectar les regles i regulacions com a Estat membre".

EUROGRUP

   Michel Reijns, portaveu de Dijsselbloem, ha explicat que la sol·licitud de Grècia serà analitzada aquest dimecres pel Grup de treball de l'Eurogrup, que reuneix els responsables del Tresor dels 19 estats membre.

   Alhora, Reijns ha anunciat que no tindrà lloc la reunió mitjançant teleconferència de l'Eurogrup prevista per a aquest dimecres.

    Per la seva banda, la Comissió Europea ha advertit que és "prematur" parlar d'un tercer rescat, perquè s'han de complir encara diversos passos en el procediment abans que els líders de l'euro decideixin si accepten o no fer aquest pas.

   Amb la petició en mà, el MEdE demanarà ara a Brussel·les que porti a terme una anàlisi, en coordinació amb el BCE, dels riscos que planteja per a l'estabilitat de l'euro, de la sostenibilitat del deute grec i de quines són les necessitats reals.

   En paral·lel, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, té de termini fins al dijous a mitjanit "com a molt tard" per presentar en detall la proposta de reformes. "Només llavors, en coordinació amb les institucions, es farà una avaluació (de la petició de rescat), el resultat de la qual es traslladarà a l'Eurogrup", ha explicat en una roda de premsa la portaveu comunitària, Mina Andreeva.

    Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea havien acordat aquest dimarts fer diumenge que ve una nova trobada de manera extraordinària per decidir sobre un nou programa de rescat per a Grècia que vindria precedida dissabte per una reunió de ministres d'Economia i Finances de l'eurozona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés