Publicat 12/01/2019 15:09

El Front Polisario destrueix les últimes mines terrestres que emmagatzemava

   MADRID, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

   El secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, ha informat al secretari general de l'ONU, António Guterres, de la destrucció de l'últim arsenal de mines terrestres emmagatzemat per la milícia de l'autoproclamada República rab Sahrauí Independent.

   "La destrucció de l'arsenal de mines terrestres és una clara mostra de la voluntat del Front Polisario de collaborar en la neteja de les mines terrestres que sembren el terror, especialment a la part alliberada del Shara Occidental", ha apuntat Ghali en una carta remesa a Guterres i recollida per l'agncia de notícies sahrauí SPS.

   Així mateix, Ghali ha expressat la seva esperana que la comunitat internacional exerceixi pressió suficient sobre el Marroc perqu firmi la Convenció d'Ottawa sobre la prohibició de l'ús i emmagatzematge de mines antipersona i bombes de ram.

   Ghali ha aprofitat per traslladar a Guterres la seva preocupació pels presos sahrauís en presons marroquines, en particular els del grup d'Agdeim Izik, i denuncia maltractaments, tortures i vexacions.

   A més ha destacat la "collaboració constructiva" del Front Polisario en la taula rodona celebrada al desembre en Ginebra amb representants del Marroc amb l'objectiu de desbloquejar unes negociacions de pau estancades des de fa anys.

ANTIGA COLNIA ESPANYOLA

   La colnia espanyola del Shara va ser ocupada el 1975 pel Marroc i Mauritnia després dels Acords Tripartits, signats el 14 de novembre de 1975, que cedien la sobirania del Shara espanyol a aquests dos pasos.

   Després d'una breu guerra, el Front Polisario va expulsar Mauritnia i va signar la pau i el reconeixement mutu amb les seves milícies a les portes de Nuakchot, per el Marroc va consolidar el seu control sobre el territori i milers de sahrauís van fugir de la salvatge repressió.

   El 1991 es va signar un alto el foc entre ambdues parts, que es comprometien a la celebració d'un referndum d'autodeterminació organitzat per la Missió de Nacions Unides per al Referndum al Shara Occidental, per des de llavors les disputes sobre el cens per a la votació --el Marroc vol que votin els colons marroquins-- han impedit la consulta. Ara 140.000 refugiats sahrauís viuen en els campaments de Tinduf, Algria.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés