Actualitzat 04/12/2014 10:52

Protestes a Nova York per la mort de Garner en mans d'un policia

Nueva York
Foto: EUROPA PRESS
<!--inicio FechaNoticiaVacia-->

WASHINGTON, 4 (EUROPA PRESS)

Un mínim de 32 persones han resultat detingudes dimecres a la nit a les protestes registrades a la ciutat de Nova York, on centenars de ciutadans han sortit al carrer per denunciar la decisió d'un gran jurat de no presentar càrrecs contra l'agent de policia novaiorquès Daniel Pantaleo, que va asfixiar fins a la mort el jove afroamericà Eric Garner, en un fet ocorregut el passat 17 de juliol.

   Els manifestants s'han reunit en diversos punts significatius de Manhattan, com Times Square i Union Square, marxant pacíficament cap a la zona nord fins al Rockefeller Center, on una multitud veia la cerimònia d'il·luminació de l'arbre de Nadal. Allà un grup de manifestants han intentat trencar les barreres de la Policia, que ha procedit a arrestar-ne diverses desenes.

   Durant la jornada de protesta s'ha arribat a bloquejar durant un temps Columbus Circle, a l'angle sud-oest de Central Park, mentre que un altre grup de manifestants es congregava a Staten Island, al mateix lloc on es va produir l'arrest de Garner per vendre cigarrets lliures d'impostos.

   "Si no hi ha justícia, no hi ha pau", han corejat els manifestants a Nova York, criticant un Cos Policial que titllen de "racista", segons ha informat la cadena estatunidenca CNN. A l'estació Grand Central i també a Manhattan, desenes de persones s'han tombat a terra en senyal de protesta.

   El cas de Garner va generar atenció nacional als Estats Units després que es divulgués un vídeo del funcionari Daniel Pantaleo que l'arrestava. Garner, de 43 anys, patia asma i se'l pot escoltar a la gravació dient que no pot respirar, uns segons abans de morir asfixiat.

   Les protestes s'han repetit també a altres ciutats, com Washington, Filadèlfia, Oakland o Atlanta, on han tingut lloc marxes espontànies. Els manifestants cantaven, entre d'altres lemes, "Mans amunt, no disparin" i "No puc respirar", que és el que va dir Garner repetidament abans de perdre el coneixement.

LES AUTORITATS DEMANEN CALMA

   L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha instat aquest mateix dimecres els novaiorquesos a reaccionar "pacíficament" a la decisió del gran jurat. "La ciutat de Nova York té una forta tradició d'expressar-se en protestes no violentes, així que confiem que els descontents amb la decisió del gran jurat expressin la seva opinió de manera pacífica", ha dit De Blasio en un comunicat.

   L'alcalde ha recordat que "tots els novaiorquesos coincideixen que les manifestacions i la llibertat d'expressió contribueixen al debat i que la violència i el desordre, no només són un error, sinó que danyen els importants objectius als quals intenten arribar a junts".

   De Blasio ha insistit que "la decisió del gran jurat només és una part del procés", ja que "encara hi ha una investigació interna a el Departament de Policia de Nova York i a la Fiscalia General dels Estats Units".

   Alhora, el fiscal general dels Estats Units, Eric Holder, ha anunciat que s'obrirà una investigació federal de drets civils, que serà "independent, exhaustiva, justa i ràpida" i ha qualificat la mort de Garner com "una tragèdia".

   Holder ha reconegut que aquesta sentència posa en dubte la "confiança en l'aplicació de la llei", en produir-se de manera simultània amb altres casos similars, referint-se a la decisió del gran jurat de Missouri de no l'agent de policia de Ferguson Darren Wilson per matar a trets Michael Brown, un jove negre de 18 anys.

OBAMA RECONEIX LA TENSIÓ EXISTENT

   El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha compromès a treballar perquè tots els nord-americans siguin tractats per igual, reconeixent la tensió existent entre les forces de seguretat i les minories racials, després de conèixer la resolució del gran jurat de Nova York.

   En el marc de la Conferència de Nacions Tribals, Obama ha al·ludit aquest cas, limitant-se a dir que aquesta decisió judicial "parla de la preocupació per part de moltes minories perquè les forces de seguretat no els tracten de manera justa". "Quan algú en aquest país no és tractat amb igualtat davant de la llei, hi ha un problema i la meva feina és ajudar a resoldre-ho", ha afegit Obama.

   El cap d'Estat ha sostingut que "treballant junts podem aconseguir que cada jove natiu sigui tractat com un membre important de la família estatunidenca". "Són els nostres fills i es mereixen l'oportunitat d'arribar als seus somnis", ha rematat.

   Per la seva banda, l'agent de la Policia de Nova York Daniel Pantaleo, que va ofegar Eric Garner, ha assegurat que se sent "molt malament" per la mort del jove afroamericà. "Em vaig fer policia per ajudar la gent i protegir aquells que no poden protegir-se per si mateixos. Mai ha estat la meva intenció ferir ningú i em sento molt malament per la mort de Garner", ha dit a través d'un comunicat.

   Pantaleo ha expressat la seva confiança que la família del jove afroamericà "accepti els seus condols per la seva pèrdua". "La meva família i jo incloem Garner i la seva família en les nostres oracions", ha afegit.

LA FAMÍLIA DE GARNER REBUTJA LES DISCULPES

   La viuda de Garner ha rebutjat les disculpes de l'agent de policia i ha criticat la resolució del gran jurat, advertint que la seva lluita "no ha acabat" i que seguirà exigint justícia perquè sigui castigat el culpable. "Algú ha de pagar", ha postil·lat Esaw Garner.

   "El moment per al remordiment era quan el meu marit cridava a terra perquè no podia respirar", ha afegit la viuda de Garner en una roda de premsa, en què denuncia que l'agent "encara reb un xec pel seu treball", mentre que el seu marit és "a dos metres sota terra".

   La mare del mort, Gwen Carr, s'ha mostrat "sorpresa" que el gran jurat hagi decidit exonerar l'agent, sobretot tenint en compte que l'incident va ser gravat. "No sé quin vídeo hauran vist, però és clar que és diferent al que ha vist la resta del món", ha sentenciat Carr.

   Després de la resolució, ha estat convocada una marxa nacional a Washington el pròxim 13 de desembre per exigir una participació més alta federal en els casos en què agents de policia maten membres de la comunitat.

LA DECISIÓ JUDICIAL

   Un gran jurat de l'Estat de Nova York va decidir no presentar càrrecs contra el policia blanc que va ofegar Garner durant una maniobra d'arrest, ja que entenen que no hauria comès cap delicte.

   L'agent, de 29 anys, va participar el 17 de juliol al costat d'altres policies en l'arrest de Garner, sospitós de vendre cigarrets de manera fraudulenta. Pantaleo va pressionar el coll de Garner, que tombat boca terrosa va arribar a dir: "No puc respirar".

   Les imatges de la detenció van ser captades per un telèfon mòbil i difoses després, i les versions dels testimonis difereixen entre els qui diuen que Garner va voler rendir-se i els qui asseguren que va oferir resistència.

   Les anàlisis posteriors van certificar que Garner va morir per la pressió exercida al coll i al pit i per la posició en què va estar durant la detenció, però el gran jurat ha entès que l'agent Pantaleo no pot ser imputat per homicidi.

   Les característiques del cas fan témer a les autoritats una nova onada de protestes semblant a la viscuda com a resposta a la mort del jove negre Michael Brown, que va morir per trets d'un policia blanc en Ferguson (Missouri). En aquest cas, un gran jurat també va decidir exonerar a l'agent.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés