Publicat 06/04/2015 12:43

Els huthis i la coalició àrab reprenen la lluita pel control d'Aden

Yemen, Saná
KHALED ABDULLAH ALI AL MAHDI

ADEN, 6 abr. (Reuters/EP) -

La lluita pel control de l'estratègica ciutat d'Aden, últim bastió del Govern de l'exiliat Abdo Rabbu Mansur Hadi, s'ha reprès aquest dilluns amb combats i bombardejos en els suburbis d'aquesta ciutat del sud del Iemen.

En les primeres hores de dilluns s'han escoltat diverses explosions, algunes de les quals serien dels bombardejos que els vaixells de la coalició internacional liderada per l'Aràbia Saudita han llançat contra les posicions huthis a Aden.

Les forces àrabs porten 12 dies bombardejant aquesta població costanera, però encara no han aconseguit frenar l'avanç dels rebels xiïtes, que fins i tot han arribat a ocupar el palau presidencial i intenten ara prendre el port.

La batalla d'Aden ha deslligat una greu crisi humanitària, a causa dels desplaçaments massius de població i a la falta d'aigua, aliments, medicaments i altres subministraments. "Com se suposa que anem a viure així?", es queixa Fátima, resident local.

En aquest context, el Comitè Internacional de Creu Roja (CICR) va arribar a un acord amb l'Aràbia Saudita per lliurar 48 tones d'ajuda humanitària, especialment medicaments, tot i que es podria endarrerir a causa de problemes logístics.

"Encara estem intentant arribar en avió a Sanà. És un poc difícil perquè no hi ha moltes aerolínies que vulguin volar a zones de conflicte", ha explicat a Reuters Marie Claire Feghali, una de les portaveus del CICR.

COMBATS EN TOT EL PAÍS

A la ciutat de Saada, bastió huthi que s'ha convertit en l'altre focus de la guerra iemenita, un mínim de vuit rebels xiïtes han mort a causa dels bombardejos efectuats per la coalició internacional aquesta matinada.

A més, fonts iemenites han indicat a Reuters que també s'han efectuat atacs aeris sobre unitats militars ubicades prop de la ciutat de Hodaida, en el mar Roig.

Nacions Unides estima que un mínim de 519 persones han mort i més de 1.700 han resultat ferides, entre les quals hi ha 90 nens, al llarg de les dues últimes setmanes d'enfrontaments al Iemen, segons ha fet saber la secretària general adjunta d'Assumptes Humanitaris, Valerie Amos.

CRISI IEMENITA

Aràbia Saudita lidera la coalició àrab que des del 25 de març bombardeja les posicions dels huthis al Iemen per frenar l'avanç dels rebels xiïtes que amenacen amb enderrocar una vegada per totes al Govern d'Hadi.

Aquesta desena de països àrabs ha actuat en resposta a la petició del Govern d'Hadi que en una carta enviada al Consell de Seguretat de les Nacions Unides va sol·licitar una intervenció militar urgent contra els huthis i que fins i tot ha demanat el desplegament de tropes terrestres.

Les monarquies del Golf Pèrsic temen que la influència de l'Iran a la regió s'estengui amb l'ascens dels huthis al poder, al mig de la inestabilitat generada pel conflicte iraquià i la guerra civil a Síria.

La crisi política al Iemen, fruit de les disputes intestines no resoltes amb la caiguda del Govern d'Ali Abdullah Salih, el 2011, es va agreujar el mes de setembre passat amb la irrupció a Sanà dels rebels xiïtes.

Els huthis, que històricament han reivindicat major autonomia per al nord del Iemen, van portar a Hadi i el seu Govern a dimitir en bloc el mes de gener passat, evidenciant així la pugna pel control d'un país en plena guerra civil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés