Publicat 16/11/2015 13:27

Els 28 aposten per reforçar l'intercanvi d'intel·ligència

Alemanya demana evitar decisions errònies en el pla de l'eventual resposta militar

   BRUSSEL·LES, 16 Nov. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea s'han sumat al migdia al minut de silenci a tot França per retre honor a les víctimes de la cadena d'atemptats reivindicats per Estat Islàmic a París divendres passat i que han deixat un mínim de 129 víctimes fins avui, i alhora han apostat pel reforç de l'intercanvi d'intel·ligència entre països com a forma de combatre el terrorisme.

   El secretari d'Estat d'Assumptes Europeus francès, Harlem Désir, ha agraït la "solidaritat" dels europeus pels atemptats de París i ha reclamat que els governs de la Unió Europea prenguin "decisions" en resposta després de recordar que "ens han copejat a tots, respondrem junts".

   "És França la que ha estat atacada, però és tot Europa la que s'ha vist afectada. Ens han copejat a tots, respondrem junts i vencerem junts el terrorisme i l'Exèrcit terrorista de Daesh", ha dit a la seva arribada a la reunió dels vint-i-vuit, en què també ha reclamat una cooperació i una coordinació "molt fortes" en la lluita contra Estat Islàmic després que França llancés aquest diumenge a la nit els seus primers atacs aeris contra objectius del grup terrorista després dels atemptats de París.

   Désir ha deixat clar que els Estats membre "per fi" han de "prendre decisions" en l'àmbit de la "cooperació i intel·ligència, policial i judicial", per "lluitar contra les xarxes terroristes al territori europeu" i "la lluita contra el tràfic d'armes a Europa". També han de treballar per crear el registre europeu de passatgers aeris (PNR) per a la lluita antiterrorista i per garantir "la possibilitat de reforçar els controls a la frontera", tant dins de l'espai Schengen com a les fronteres externes.

   El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha reclamat evitar prendre "cap decisió equivocada" sota "pressió de la situació actual" i no exagerar la resposta militar als atemptats de París perquè, tot i que cal continuar lluitant contra l'Estat Islàmic, no hi ha solució militar per al terrorisme segons la seva opinió.

   "Tothom sap que hem de continuar la lluita contra Estat Islàmic", però també "tothom sap que la lluita contra el terrorisme no pot guanyar-se militarment", ha sostingut.

   "Aquesta és la raó per la qual ens hem de controlar, molt especialment en aquesta situació, i no prendre cap decisió equivocada sota pressió" o "que no ens ajudi en el futur", ha dit el cap de la diplomàcia alemanya, que ha insistit en la importància dels esforços diplomàtics auspiciats per l'ONU a Viena per intentar arribar a una solució a Síria.

MÉS URGENT, SOLUCIÓ A SÍRIA

   El ministre d'Exteriors britànic, William Hammond, ha assegurat que tots comparteixen "la consternació, el dolor i la solidaritat" i "la determinació" davant del terrorisme. "No serem derrotats per aquest mal, al contrari, estarem units i els derrotarem", ha dit, i ha insistit en una determinació més gran que abans de "resoldre la guerra a Síria" rellançant un procés polític "a fi que tot el món pugui centrar-se a lluitar contra Estat Islàmic".

   L'Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, Federica Mogherini, també ha insistit en la "urgència" d'arribar a una solució a Síria després dels atemptats de París i "no només lluitar sinó derrotar" Estat Islàmic "d'una vegada per totes", i ha insistit que la millor forma de derrotar Daesh és iniciant un procés de transició a Síria.

   "Un diferent tipus de governança, capaç d'unir el país, oferiria la millor via possible per derrotar Daesh, no només combatre'l, però no estem aquí encara. Però hem començat el procés. Això és la clau", ha admès la cap de la diplomàcia europea.

   Mogherini ha ajornat la presa de decisions en l'àrea de l'intercanvi d'intel·ligència o el reforç del control de les fronteres que requereix una resposta immediata també, en la reunió extraordinària dels ministres de l'Interior de la UE convocada aquest divendres a petició de França. "La garantia real de la nostra seguretat és la prevenció i la derrota  dels grups terroristes a tota la regió", ha tancat.

REFORÇAR LA INTEL·LIGÈNCIA

   La majoria dels països ha defensat la necessitat de reforçar la intel·ligència com la millor eina per combatre el terrorisme, inclòs el ministre d'Exteriors belga, Didier Reynders, perquè "és l'única manera de trobar la gent amb un nivell de radicalització tan elevat" i, tot i que ha admès que coneixen el problema de radicalització al barri de Brussel·les de Molenbeek, ha avisat que també succeeix en "altres ciutats" de França i Europa.

   El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha explicat que Espanya "per desgràcia" ha patit el terrorisme intern i extern, i ha mostrat la disposició de l'Estat espanyol per col·laborar i ajudar els socis aliats després de recordar que l'atemptat de París reivindicat per Estat Islàmic és "qualitativament diferent als coneguts fins ara".

   El seu homòleg italià, Paolo Gentiloni, ha deixat clar que es necessita "una Europa unida i cohesionada" i ha reclamat "compartir informació d'intel·ligència" per respondre a l'amenaça terrorista, una cosa que ja seria "un pas endavant". També ha reclamat que la UE sigui "activa" per resoldre les crisis a Síria i Líbia i ha insistit que fa falta una solució política a Síria.

   El ministre d'Exteriors holandès, Bert Koenders, també ha defensat la necessitat de "revisar tot" el que s'està fent "en termes de la cooperació internacional, en termes de l'intercanvi d'informació, no només a Europa sinó en altres països" i mostrar "unitat" davant dels que defensen la seva "ideologia nihilista".

   "Som molts més", ha incidit. "És un acte de barbàrie, un atac contra el teixit de la nostra democràcia. No pot ser tolerat", ha afegit el ministre d'Exteriors irlandès, Charlie Flanagan, que també ha demanat "parlar amb una veu" davant del desafiament "real i greu" del terrorisme jihadista.

   El ministre d'Exteriors luxemburguès, Jean Asselborn, també ha deixat clar que "hi ha un enemic comú" a Síria, l'Iraq i Líbia, en al·lusió a Estat Islàmic, i ha demanat concentrar "totes" les forces per combatre'l, inclòs les militars.

   Alhora, ha demanat esperar a la declaració del president francès, François Hollande, aquesta tarda "per veure si a nivell de l'OTAN hi ha disposicions a prendre" després de l'atemptat de París, en una aparent al·lusió a l'article V del Tractat aliat sobre la clàusula de defensa col·lectiva, que implicaria la resposta conjunta a l'atac d'un aliat.

   Asselborn ha reclamat "no fer una amalgama entre el terrorisme i la immigració". "Són dues coses molt diferents (...) El terrorisme és abominable, és la barbàrie i cal combatre'l amb tots els mitjans", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés