Actualitzat 22/11/2018 17:52

La declaració sobre el futur del Regne Unit i UE exclou Gibraltar però Espanya diu que està encara oberta

Brussel·les apunta que és un assumpte "encara per resoldre"

BRUSSEL·LES, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

La declaració sobre el futur de les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea que han negociat Londres i Brussel·les exclou tota referència a Gibraltar, tot i que Espanya exigeix claredat jurídica sobre el seu estatus, si bé el Govern adverteix que es tracta encara d'un esborrany" que està obert a canvis.

El president del Consell europeu, Donald Tusk, ha informat aquest dijous que el text ha estat enviat ja a les capitals dels 27 per a la seva anàlisi, hores després que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, es veiessin a Brussel·les per avançar en les negociacions.

La declaració no ha estat feta pública encara, però fonts europees consultades per Europa Press confirmen que en les seves 26 pàgines de contingut no hi ha cap referència a Gibraltar, malgrat ser una condició expressa del Govern espanyol per validar aquest text i el Tractat de Retirada que han d'adoptar els líders de la UE aquest diumenge.

"Puc confirmar que tan Gibraltar com la pesca són assumptes que han de ser encara resolts", ha dit sobre aquest tema un portaveu comunitari en roda de premsa, en referència també a l'exigència de França i altres Estats membres que es garanteixi que en el futur la flota comunitària tindrà accés a la pesca en aigües britàniques.

"Els correspon ara als Estats membres treballar per arribar a l'adopció (del document) el diumenge", ha indicat Margaritis Schinas, portaveu de Juncker.

El cap de l'Executiu comunitari va parlar el dimarts amb Pedro Sánchez i el dimecres amb la 'premier' Theresa May, a qui "va animar" a contactar amb el president del Govern espanyol, ha dit Schinas.

El Col·legi de Comissaris ha recolzat la declaració "no com l'acord final, sinó com un acord aconseguit a nivell tècnic, que evidentment no pot abordar tots els assumptes", ha indicat el portaveu comunitari, en explicar que els contactes segueixen en marxa i que la redacció del document podria variar.

NEGOCIACIÓ OBERTA

Mentrestant, des del Govern espanyol insisteixen que el text que s'ha remès als països després de pactar-lo a nivell tècnic Londres i Brussel·les és "un esborrany" i queda molta negociació per davant per tancar-lo.

Els ambaixadors dels 27 han vist el text també aquest dijous en una reunió a Brussel·les en la qual l'acolliment ha estat "positiu en general", segons fonts consultades per Europa Press, si bé han advertit que és una primera presa de contacte i que són les capitals les que han d'analitzar-ho i treure conclusions.

El divendres hi haurà una nova reunió a nivell de 'sherpas' (enviats dels Governs) per avançar en la declaració, un text que els socis comunitaris consideren encara "obert" i susceptible de canviar en les properes hores.

Al debat d'ambaixadors, l'espanyol ha intervingut per recordar que vol més claredat jurídica respecte a que tot acord entre la UE i el Regne Unit només s'aplicarà a Gibraltar si és amb l'acord previ d'Espanya.

Altres delegacions, entre elles Suècia i Xipre, han confiat que es trobi una "solució" per a la reivindicació espanyola, si bé en la discussió no han parlat de les opcions sobre la taula per a això, han indicat les fonts.

Els negociadors de la Comissió, per la seva banda, han traslladat a Espanya que són conscients de la seva preocupació i que cercaran una fórmula per atendre-la "en les properes hores o dies", si bé fonts europees adverteixen de les dificultats de modificar el text per incloure una referència a Gibraltar i temen que sigui l'"únic" assumpte que arribi obert a la cimera.

Amb tot, el sentit general és que l'objectiu de la cimera "no ha de ser el de negociar" i que tant el Tractat de Sortida com la declaració sobre el futur han d'estar tancades abans de l'arribada dels caps d'Estat i de Govern de la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés