Publicat 31/03/2014 10:24

Corea.- L'exèrcit nord-coreà comença maniobres militars a la zona fronterera amb Corea del Sud

MADRID, 31 març (EUROPA PRESS) -

L'exèrcit de Corea del Nord ha iniciat maniobres militars amb ús de míssils a la frontera amb Corea del Sud, hores després de declarar una zona d'exclusió aèria i marítima a la zona fronterera en el mar Groc, segons ha informat l'agència sud-coreana Yonhap.

L'Estat Major de l'Exèrcit sud-coreà ha indicat que un mínim d'un míssil disparat per Corea del Nord ha impactat en les seves aigües territorials, en resposta del qual ha disparat obusos K-9.

"Corea del Nord ha demanat a Corea del Sud que controlés els seus vaixells en set regions abans de dur a terme les maniobres. Hem prohibit els vaixells que entrin a la zona per motius de seguretat", ha sostingut l'Estat Major.

Per la seva banda, el portaveu del viceministre de Defensa, Wi Wong Seop, ha destacat que l'anunci de maniobres "conté intencions hostils", i alhora ha valorat que "pretén crear una situació de crisi elevant la tensió a la zona fronterera".

Les autoritats nord-coreanes han admès el llançament de desenes de míssils des de la costa oriental en les últimes setmanes, tot i que en aquests casos es tractava de projectils de curt abast.

Aquest increment de l'activitat sembla una nova mostra de rebuig a les maniobres militars conjuntes que realitzen els exèrcits dels Estats Units i Corea del Sud des de finals de febrer fins a mitjan abril.

Dijous, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va condemnar els últims llançaments de míssils balístics per part de Corea del Nord i va recalcar que es tracta d'una violació de les resolucions de l'organisme, i alhora va afirmar que discutiria una "resposta apropiada" als esmentats actes.

"Hi ha hagut una condemna unànime als llançaments", ha dit la representant de Luxemburg a l'organisme, Sylvie Lucas, que durant aquest mes ocupa la presidència rotatòria.

Diversos diplomàtics de països membre del Consell de Seguretat han indicat que les negociacions sobre les possibles accions de l'organisme en resposta als trets continuaran durant la setmana que ve.

Així, existeix la possibilitat que el comitè de sancions a Corea del Nord ampliï la seva 'llista negra' per incloure noves entitats involucrades en el programa de míssils del país, si bé podrien caldre setmanes per tancar un acord.

La capacitat del Consell de Seguretat per prendre les esmentades mesures dependrà de la Xina, aliat tradicional de Corea del Nord i que té poder de veto a l'organisme. Pequín no s'ha pronunciat de moment sobre els llançaments.

Tot i això, durant l'última sessió ha reiterat la seva voluntat que es reprenguin les converses a sis bandes sobre la desnuclearització de la península coreana, en les quals participen els Estats Units, la Xina, Rússia, Japó i les dues Corees.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés