Publicat 20/02/2019 18:32

Una comissió de l'ONU denuncia la persistència dels abusos al Sudan del Sud malgrat l'acord de pau

Un pastor dinka  con su ganado en Rumbek, Sudán del Sur
REUTERS / GORAN TOMASEVIC

MADRID, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

"Aneu all i aconseguiu bestiar de Mayendit, també segresteu i mateu dones maques que trobeu i saquegeu propietats". Aquest és el missatge que van rebre 8.000 joves a Leer, a l'estat d'Unitat, per animar-los a enrolar-se en les files d'un dels grups armats que operen al Sudan del Sud.

Així ho ha documentat la Comissió dels Drets Humans al Sudan del Sud de l'ONU en el seu últim informe que s'ha fet públic aquest dimecres, en el qual denuncia la "reiterada violncia i les violacions dels drets humans, incloses violacions i violncia sexual" al país i adverteix que "podrien constituir crims de guerra".

Des del seu segon informe rems al Consell de Drets Humans al desembre del 2017, la comissió ha constatat que "la situació s'ha deteriorat marcadament", fins i tot després de la signatura el passat mes de setembre d'un acord de pau entre el Govern de Salva Kiir i els principals grups rebels, incls l'encapalat per l'exvicepresident Riek Machar.

En aquest sentit, la comissió ha instat tant el Govern del Sudan del Sud com a totes les parts en el conflicte a respectar el cessament d'hostilitats i aplicar l'acord signat fa cinc mesos. "Existeix una pauta confirmada en qu combatents ataquen les localitats, saquegen les llars, se'n duen les dones com a esclaves sexuals i després fan foc els habitatges, sovint amb persones dins", ha denunciat la presidenta de la comissió, Yasmin Sooka.

"Les violacions, les violacions en grup, la mutilació sexual, els segrestos i l'esclavitud sexual així com els assassinats s'han convertit en rutina al Sudan del Sud", ha lamentat Sooka en un comunicat. "No hi ha cap dubte que aquests crims són persistents perqu la impunitat est tan arrelada que tot tipus de norma es trenca", ha subratllat.

AUGMENT DE LES VIOLACIONS

Segons la comissió, s'ha constatat un augment de les violacions entre el novembre i el desembre, especialment en l'estat de Liech Nord. Aquesta denúncia coincideix amb la que es va fer la setmana passada per l'Alt Comissionat de l'ONU dels Drets Humans, que va desvetllar un augment de les violacions i les agressions sexuals en l'Estat d'Unitat en el període entre el setembre i el desembre.

En el cas dels joves reclutats a Leer amb el reclam que podrien violar dones, també els van dir que enrolar-se seria l'ocasió perfecta per venjar-se dels familiars que haguessin perdut durant el conflicte i que mai no tindrien una altra oportunitat així.

Segons les dades del Fons de l'ONU per a la Infncia (UNICEF), el 25 per cent de les víctimes de violncia sexual són menors, inclosos casos de nenes de només 7 anys d'edat que han estat violades. També són violades dones embarassades i vies.

A més, la comissió ha rebut informacions d'homes que han estat víctimes de violncia sexual, una situació de la qual es parla encara menys que en el cas de les dones perqu existeix "un nivell molt més alt d'estigma".

IMPUNITAT GENERALITZADA EN EL PAÍS

La comissió ha subratllat que perqu la pau prevalgui al Sudan del Sud fa falta que es faci justícia per les milers de les víctimes. Encara que s'han fet alguns esforos per part del Govern per que els responsables de greus violacions dels drets humans siguin jutjats, ha assenyalat Andrew Clapham, un dels membres de la comissió, la veritat és que "la impunitat generalitzada segueix sent la norma".

Així mateix, l'organisme ha expressat la seva preocupació per la "falta de progressos en l'establiment dels mecanismes de justícia transicional, en concret al Tribunal Híbrid per al Sudan del Sud, la Comissió de la Veritat i l'Autoritat de Reparació i Compensació", tots ells contemplats en l'acord de pau del 2015.

En aquest sentit, ha demanat igualment que "les víctimes i comunitats vulnerables, especialment les dones i els desplaats interns i refugiats", siguin inclosos en el disseny.

D'altra banda, la comissió ha recordat que el seu mandat inclou recaptar i preservar proves i en aquest sentit ha seguit documentant violacions dels drets humans, i ha elaborat informes sobre els perpetradors i ha recaptat proves per als eventuals processos judicials.

En el seu últim informe, ha estudiat tres casos concrets i ha rems els noms dels presumptes responsables de forma confidencial a l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans.

"Les proves que hem recollit i preservat estaran disponibles per al fiscal del futur Tribunal Híbrid i altres mecanismes de justícia transicional", ha assenyalat Barney Afako, el tercer membre de la comissió, que ha recordat que "aquestes proves poden fer-se servir més enll dels rgans sudsudanesos perqu estan disponibles a petició per qualsevol rgan regional i per futurs processaments".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés