Publicat 23/04/2015 19:02

Schulz demana als líders "un sistema de quotes just" per acollir refugiats i més finançament

BRUSSEL·LES, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha reclamat als líders europeus que acordin "un sistema de quotes just" per al repartiment dels refugiats als vint-i-vuit Estats membre i ha reclamat més finançament per contribuir a les operacions de rescat al Mediterrani.

"Necessitem immigració legal a Europa. Això significa que els Estats membre han d'acordar entre ells un sistema de quotes just. Això significa que la gent aquí pot després ser reubicada en altres Estats membre en funció d'una clau de repartiment", ha defensat en una roda de premsa després de la seva discussió amb els líders europeus a la cimera.

"El 95% dels refugiats va a nou Estats membre i el 75% va a cinc. Això no és sostenible", ha retret.

"L'any passat hi va haver 600.000 demandants d'asil, només la meitat van ser reconeguts", ha recordat, insistint que es tracta d'una xifra d'acollida "viable" tenint en compte que la UE té una població de 500 milions de ciutadans. "Si tots van al mateix lloc llavors serà més difícil", ha admès.

El president de l'Eurocambra ha recordat que el Líban amb una població de cinc milions de ciutadans acull un milió de refugiats pel conflicte a Síria i Jordània, amb la mateixa població, dos milions de refugiats. "Si es miren les xifres del Líban i s'apliquen a França, seria 12 milions de refugiats només a França", ha dit.

Schulz ha deixat clar que també es necessita donar "una solució a curt termini, una resposta humanitària" al "drama" al Mediterrani. "Hem de rescatar la gent i cuidar-la després de rescatar-la. Necessitem posar diners per això", ha explicat l'eurodiputat socialdemòcrata alemany.

El president de l'Eurocambra ha deixat clar que cal ampliar les operacions de Frontex al Mediterrani --Tritó i Posidó-- i, tot i la idea que estudien els líders de "duplicar" els fons, ha insistit que es necessita "més finançament" si es té en compte l'abast de l'anterior operació de salvament italiana, Mare Nostrum.

Respecte al finançament que estima necessària, Schulz ha explicat que es podria necessitar "una quantitat entre els 20 i 30 milions d'euro al mes, potser una mica més", si es té com a referència els nou milions d'euros al mes que costava a Itàlia Mare Nostrum i la idea d'ampliar el radi d'acció de les operacions europees. "Significativament més de les xifres establertes en les conclusions", ha criticat als líders.

QÜESTIONA OPERACIÓ MILITAR

Preguntat per la proposta de contribuir a la destrucció dels vaixells que utilitzen els traficants d'immigrants, el president de l'Eurocambra ha admès que "aquesta qüestió s'ha tocat en la discussió". "Hem de comprovar les condicions", ha explicat, si bé ha amb més suport la idea de "fer inutilitzables" els esmentats vaixells amb l'objectiu d'impedir "que es tornin a carregar" amb més persones.

Tot i això, ha deixat clar que segons la seva opinió el combat de les xarxes criminals "requereixen mesures policials, que s'hauran de trobar als països riberencs del sud del Mediterrani, una tasca que no és fàcil" a la llum "dels requisits jurídics". També ha subratllat l'eficàcia de les punxades telefònics per combatre aquestes xarxes, com s'ha provat "contra un cert grup a Eritrea", "molt ben organitzat".

"No veig com un component militar ens ajudaria en aquesta tessitura", ha avisat, tanmateix, en al·lusió a una possible operació militar més dura.

Schulz ha recordat a més que l'operació militar italiana Mare Nostrum es va fer servir exclusivament en termes humanitaris per salvar vides i ha insistit en la importància de la cooperació policial i de tenir policies "experimentats" per detectar "on" actuaran aquestes xarxes criminals "per requisar els vaixells".

"També hem de centrar-nos en les causes, en l'arrel. No és només el crim i el tràfic de persones. Necessitem fer molt més que això", ha recalcat, insistint que molts països de la zona "estan completament desestabilitzats" i necessiten "diners", i criticant que els Governs europeus hagin reduït "dràsticament" el pressupost per a cooperació internacional comunitària.

El president del Parlament Europeu ha confiat en tot cas que prenguin "una decisió sensata, però amb un cert grau de fermesa" per tallar la crisi migratòria al Mediterrani i assumeixin "l'enorme responsabilitat" que els correspon després de recordar que les reunions "generen expectativa". "El problema és molt seriós i el que necessitem evitar és una situació en què l'opinió pública pensi que la resposta a la crisi és la reunió", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés