Actualitzat 07/08/2014 18:02

Cadena perpètua a dos líders dels khmers rojos

MADRID, 7 Ago. (EUROPA PRESS)

L'organització pels drets humans Amnistia Internacional (AI)  veu com un pas "crucial" per a la justícia que el tribunal per al genocidi cambodjà, amb més suport per l'ONU, hagi condemnat dos dels màxims dirigents dels khmers rojos, Nuon Chea i Khieu Samphan.

   "Aquesta resolució, llargament esperada, suposa un important pas cap a la justícia per a les víctimes del període dels khmers rojos, i posa de manifest la importància de fer front a la impunitat", ha dit el director adjunt del Programa per a l'Àsia i Oceania d'AI, Rupert Abbott.

   Tot i això, l'organització també ha destacat la "inquietud" que, malgrat la resolució, desperten la negativa anterior d'alts càrrecs del Govern a testificar i les denúncies presentades per intromissió política en altres casos davant de les Sales Especials de Delictes Greus del Tribunal de Cambodja.

   Aquests incidents, segons Abott, "fan témer per la imparcialitat dels procediments i pel respecte del dret de les víctimes a conèixer tota la veritat sobre els presumptes delictes".

   L'organització ha expressat la necessitat que se celebrin judicis "justos i efectius" a Cambodja perquè el sistema judicial es vegi enfortit i deixi enrere "l'arrelada cultura d'impunitat". Per a això, ha explicat, aquestes sales han de completar tots els seus casos de manera justa, "sense ingerències polítiques".

   "Això requereix el total suport del govern de Cambodja i de la comunitat internacional", ha afegit l'organització, que ha rebut amb "satisfacció" el suport de les sales als 11 projectes de reparació per a les víctimes.

   Tot i això, AI ha recordat que Govern de Cambodja "ha de fer molt més per reparar el dany sofert per les víctimes".

LA RESOLUCIÓ

   La sentència dictada aquest dijous per aquest tribunal, en el cas 002/01, condemna Nuon Chea, de 88 anys, i Khieu Samphan, de 83, a cadena perpètua, per càrrecs que van des del desplaçament forçat de la població de Phnom Penh i altres llocs a l'execució de soldats del règim.

   En aquest cas, les víctimes han pogut, per primera vegada, personar-se com a part civil amb plens drets, el que els ha permès tenir assistència lletrada, sol·licitar indagacions i citar i interrogar a testimonis. Anteriorment, cap tribunal internacional que jutgés delictes de dret internacional havia atorgat a les víctimes una categoria formal en els procediments.

   La falta de recursos econòmics dels dos condemnats ha portat al tribunal a rebutjar l'opció d'una compensació econòmica a les gairebé 4.000 víctimes del règim. A aquest efecte s'han posat en marxa 11 projectes de reparació amb finançament extern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés