Publicat 07/07/2020 10:35

Brusselles empitjora fins al 10,9% el descens de l'economia espanyola el 2020

Seu de la Comissió Europea a Bresselles
AMIO CAJANDER/FLICKR - Archivo

BRUSSELLES, 7 jul. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha empitjorat aquest dimarts la previsió sobre el comportament de l'economia espanyola aquest any i ara espera una contracció del PIB del 10,9%, davant la caiguda del 9,4% que va estimar fa uns mesos, i més tard un rebot del 7,1% el 2021, amb prou feines una dcima més que en el clcul anterior.

Així, el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha publicat aquest dimarts les previsions d'estiu de l'executiu comunitari, que no actualitzen altres indicadors com el dficit i el deute públics o la desocupació i es limiten a reflectir noves dades sobre el PIB i la inflació.

En el cas d'Espanya, Brusselles ha empitjorat la projecció d'aquest any en un punt i mig percentual. la caiguda a tancament del 2020 seria del 10,9% després d'un segon semestre amb un cert repunt que "no compensar totalment" l'impacte de les mesures de confinament de comenament d'any que van provocar una "contracció sense precedents".

L'activitat "s'hauria de continuar recuperant" durant la primera meitat del 2021 i després "moderar-se gradualment" el segon semestre del mateix any, quan el creixement rebotar fins al 7,1% grcies també a un efecte arrossegament "fort" dels darrers mesos del 2020. Amb tot, el PIB quan acabi el 2021 encara ser quatre punts inferior al del 2019.

Un cop superada la fase més exigent del confinament, els serveis econmics de la Comissió han assenyalat que la distncia social de la "nova normalitat" i els canvis en el comportament dels consumidors tindran un "impacte durador" en les activitats que requereixen "interacció personal", com l'hostaleria, els serveis personals o l'entreteniment.

En el sector del turisme internacional, l'impacte ser més fravé per la connectivitat aria "reduda" malgrat l'obertura progressiva de les fronteres. En canvi, Brusselles espera un ressorgiment més rpid del sector industrial en relació amb el sector serveis, tot i que els talls en les cadenes globals de subministrament i la feblesa de la demanda impediran que les manufactures es normalitzin abans que acabi l'any.

Pel que fa a l'atur, l'informe de l'executiu comunitari sobre Espanya destaca que els ERTO "han ajudat a limitar les prdues d'ocupació a gran escala". No obstant aix, el text afegeix que "l'impacte desproporcionat" de la crisi sobre els sectors intensius en m d'obra "provocar un augment significatiu de la taxa d'atur".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés