Publicat 30/10/2015 19:00

Brussel·les donarà suport fins al 2020 al projecte d'investigació 'cervell humà'

BRUSSEL·LES, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea donarà suport fins al 2020 al projecte d'investigació Cervell Humà (HBP) en virtut de l'acord que ha signat aquest divendres amb els responsables del projecte europeu, que va ser llançat el 2013.

El projecte planteja l'elaboració de models informàtics que permetin provar milers de possibles fàrmacs per a una malaltia i podria donar resposta a malalties que, com l'alzheimer o l'esquizofrènia, radiquen en el cervell i per a les quals, ara mateix, no hi ha cap tractament eficaç.

Més de 400 investigadors de 24 països de tot Europa participen en el projecte d'investigació, que té un pressupost total estimat de 1.000 milions fins al 2023, amb el suport d'ajudes a la investigació de la UE, dels Estats membre, la indústria i les universitats.

Es tracta d'un projecte clau europeu que busca entendre millor el funcionament del cervell gràcies a eines informàtiques i models matemàtics per millorar el coneixement del cervell humà, les seves malalties i les seves capacitats.

La UE ha contribuït fins ara amb 54 milions d'euros de finançament comunitari per al projecte en un termini de dos anys i mig, fins al març del 2016, i després del nou acord subscrit s'obre la porta a més ajudes a la investigació del programa Horitzó 2020 si hi ha una avaluació positiva dels primers dos anys que el Consorci presentarà a la Comissió abans de final d'any.

Les primeres versions públiques de les plataformes informàtiques del projecte s'esperen per a abril del 2016. Fins ara, els investigadors del projecte han fet públic el mapa en 3D amb més resolució del cervell humà que existeix fins avui i han finalitzat la primera versió d'una reconstrucció digital del microcircuit d'una secció del còrtex del cervell d'una rata i, actualment, estan assajant xips informàtics neuromòrfics inspirats en el cervell. En el marc del projecte s'està desenvolupant un superordinador d'última generació per fer les simulacions del cervell necessàries.

El projecte preveu destinar 8.900 milions d'euros en dos anys per finançar els treballs en sistemes i neurociència cognitiva en els pròxims dos anys, una de les recomanacions principals dels experts independents neurocientífics que van fer el 2014 després d'expressar algunes preocupacions sobre l'abast del projecte i la seva governança.

"L'entesa del cervell humà és un dels grans desafiaments de la ciència del segle XXI. Enormes desafiaments com aquest només es poden afrontar a nivell europeu", ha defensat el comissari europeu d'Economia i Societat Digital, Günther Oettinger, després de la firma de l'acord, que garantirà el suport continuat de la UE al projecte fins al 2020.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés