Actualitzat 22/12/2015 12:55

AI denuncia que la reforma de la Constitució francesa suposaria violar els drets humans

Símbolo del ataque terrorista a Paris
#TODOSSOMOSPARIS

MADRID, 22 Des. (EUROPA PRESS) -

   La proposta de reforma de la Constitució francesa exposaria moltes persones a patir violacions de Drets Humans, ha advertit aquest dimarts Amnistia Internacional, que ha criticat l'actuació de les autoritats des que es va imposar l'estat d'excepció després dels atemptats de París.

   Segons l'organització, si s'aprova aquesta reforma, les autoritats podran utilitzar durant sis mesos més les mesures de l'estat d'excepció, que es va imposar després dels atemptats del 13 de novembre de París, quan acabi el febrer del 2016. A més, podran registrar domicilis sense ordre judicial, imposar l'assignació de residència, tancar associacions i restringir els drets de moltes persones, ha assegurat.

   "Una cosa és declarar l'estat d'excepció en situacions d'amenaça per a la vida de la nació', com els atemptats de París, i una altra afermar les mesures d'excepció per contrarestar amenaces no tan definides", ha explicat el director adjunt del Programa d'Amnistia Internacional per a Europa i l'Àsia Central, Gauri van Gulik.

   "Existeix un risc molt real que els drets de la població en general quedin atrapats en una xarxa teòricament destinada a identificar només als qui de veritat representen una amenaça. S'actua contra moltes persones únicament per les seves pràctiques religioses o per sospites imprecises", ha lamentat Gulik.

REGISTRES DOMICILIARIS

   "Dels 2.700 registres portats a terme el mes passat, només dos han donat lloc a investigacions criminals per delictes relacionats amb terrorisme. Aquestes dades ens porten a plantejar-nos si aquests registres són una mesura necessària i proporcionada de protecció de la seguretat pública", ha observat AI.

   Segons ha denunciat l'organització, moltes persones han quedat traumatitzades després dels registres, ja que no han rebut cap explicació oficial dels motius pels quals es considerava necessari el registre ni sobre el que buscaven les autoritats.

   "El meu pare estava malalt del cor, acabava de sortir de l'hospital. La Policia va forçar la porta d'entrada, no va trucar a la porta, va irrompre sense més al pis, ha començat a cridar i va emmanillar el meu pare i la meva germana", ha explicat a AI una de les afectades per aquests registres.

RESTRICCIONS EN LA LLIBERTAT DE CIRCULACIÓ

   Més de 360 persones s'han vist obligades a viure en una zona determinada i a presentar-se tres vegades al dia en la comissaria local, cosa que té conseqüències molt negatives per a la seva vida privada i professional, ha assegurat AI.

   "Tinc tanta por que el prorroguin. Significaria que les mesures contra mi duraran més, que potser no pugui treballar durant mesos", ha explicat un consultor autònom de la zona de París a AI al qual li van assignar la residència el 15 de novembre per suposada vinculació amb musulmans "radicals" i amb persones que havien viatjat a Síria.

XARXA DISCRIMINATÒRIA

   Fins avui, sota l'estat d'excepció s'han tancat deu mesquites i s'han portat a terme registres en moltes associacions musulmanes, ha explicat AI, que ha expressat la seva por per "el risc que, a la llarga, les mesures d'excepció s'utilitzin contra associacions i grups concrets, especialment contra persones musulmanes".

   "Les mesures d'excepció són, com ja s'està demostrant, desproporcionades. Validar-les fora de l'estat d'excepció és un pas molt perillós", ha declarat Gulik. "Usar l'amenaça terrorista per reformar la Constitució deixa la porta oberta que mesures d'excepció anàlogues passin a ser la norma", ha assegurat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés