Publicat 13/05/2015 17:11

Wert atribueix les seves paraules a un "malentès"

José Ignacio Wert
EUROPA PRESS

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha atribuït la polèmica suscitada per les seves declaracions a una trobada informal als passadissos del Congrés amb periodistes sobre el tractament del català a un "malentès", i alhora ha subratllat que el tracte que va patir aquesta llengua durant el franquisme va ser "abominable".

El "malentès" ha sorgit després que aquest dimecres en una trobada informal amb periodistes el ministre hagi assenyalat que la situació del castellà en l'ensenyament a Catalunya és comparable a la que vivia el català en altres èpoques, referint-se a la dictadura franquista.

El diputat Joan Tardà, després de conèixer aquestes paraules, ha aprofitat la seva intervenció en el debat de convalidació del decret llei sobre els drets del futbol, en el qual estava Wert present, per anomenar-lo "impresentable".

Després de diverses invitacions a cessar en la seva reivindicació, la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, l'ha convidat a reconduir la seva intervenció, sense aconseguir-ho, per finalment fer-lo fora de la tribuna d'oradors. Altres diputats com Joan Coscubiela, d'ICV, així com la diputada de CiU, Carme Sayòs, s'han solidaritzat amb Tardà.

"UN EMBOLIC" PEL SOROLL

Així, preguntat als passadissos del Congrés per aquestes declaracions, Wert s'ha excusat a l'"embolic" que podia tenir el passadís de la Cambra en la seva trobada informal amb els periodistes ha pogut influir que les seves paraules "no fossin clares".

"De cap manera he pretès establir un paral·lelisme semblant i és evident que en el franquisme el català va ser perseguit de manera implacable i que a mi aquesta persecució em sembla una cosa abominable", ha insistit fins a un parell d'ocasions.

És més, ha subratllat que ara les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional estan dient, "amb claredat", que cal prendre les iniciatives "necessàries" per evitar que es produeixi una exclusió del castellà del sistema d'ensenyament de Catalunya. "Això no té res a veure amb una comparació històrica, que estaria fora de lloc", ha matisat.

Minuts abans des de la tribuna ha volgut mostrar la seva "perplexitat" davant d'aquesta polèmica, insistint que s'ha pogut tractar d'una "interpretació incorrecta de paraules que s'han malentès" o que ell ha pogut confondre's en pronunciar-les.

Alhora, ha subratllat que la seva intenció no era pronunciar unes paraules que poguessin significar "menyspreu" o "atac" a una llengua que "estima entranyablement", que parla, que representa una part "importantíssima" del patrimoni cultural, que honra els catalans.

"Considero abominable el tractament que ha tingut durant el Règim anterior. No ho redueixo ni el més mínim", ha repetit, i alhora ha assenyalat que "mai" ha tingut la menor intenció de comparar el tractament que pugui rebre el castellà actualment a Catalunya, amb el tracte que va rebre el català durant aquest règim.

"No estic rectificant unes paraules. Estic expressant el meu pensament sobre aquesta qüestió. No hi ha cap voluntat per la meva part, i estic segur que tampoc per part de cap representant del grup popular d'incórrer de cap manera en el menyspreu d'aquesta llengua", ha sentenciat Wert.

La diputada de CiU, Carme Sayòs, li ha respost durant el seu torn de rèplica que "pren nota" però "fa temps" que Wert "ofèn" la societat catalana. "Esperem que no es produeixi més", ha manifestat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés