Actualitzat 22/10/2015 17:02

Valentí Puig afegeix als seus dietaris les vivències d'entre 1986 i 1990 amb 'Dones que dormen'

El escritor mallorquín Valentí Puig
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

L'escriptor mallorquí Valentí Puig ha afegit als seus dietaris 'Dones que dormen' (Proa), un llibre que recupera vivències i reflexions que va anotar entre 1986 i 1990, una època molt prolífica en què vivia al poble balear d'Alaró i escrivia dos o tres articles de premsa diaris, compaginant-los amb una novel·la, ha explicat l'autor aquest dijous en roda de premsa.

En un escenari molt rural, només trencat per les visites setmanals a la ciutat de Palma, es dedicava a "mirar com canvia el color de les muntanyes", a observar i reflexionar sobre com passa la vida, també d'una forma poètica i sensual, a través d'unes notes que comprenen referències de l'actualitat de llavors barrejades amb la seva vida personal.

"També apareixen viatges que donen esmalt al llibre, com el casament d'uns amics a Mèxic", ha afegit.

Puig va debutar en el món literari també amb un dietari, 'Bosc endins' (1982), i amb les narracions de 'Dones que fumen' (1983), del qual recupera part del títol amb el seu últim llibre, que se suma a una obra literària de més de trenta títols que engloben tots els gèneres.

LA MATRIU DE TOTA ESCRIPTURA

El títol fa referència al tema literari de l'home observant una dona i preguntant-se què pensa, a l'espai nocturn en què la gelosia s'incrementen, ha observat, i ha fet broma sobre que espera no fer un llibre amb el títol 'Dones que habiten' perquè estima el que és femení a totes les seves facetes.

Diez anys més tard, Puig va donar forma a les notes, camuflant personatges per no envair la intimitat, eliminant reiteracions, però sense afegir text de nova collita.

Puig ha considerat el gènere dels dietaris com un eix que s'alimenta d'altres gèneres --sumats a les vivències-- però també els nodreix, per part seva, i ha posat l'exemple de com d'unes notes pot acabar sortint un article de premsa o un fragment d'una novel·la.

"El dietari acaba sent la matriu de tot el que es vulgui escriure: permet una retroalimentació constant i, per al meu, fascinant", ha sentenciat sobre un gènere que li ha permès crear contrastos entre el que és fresc i transcendental.

Al dietari apareix, per exemple, un sopar amb el polític José María Aznar a qui va invitar el periodista Federico Jiménez Losantos, en què va observar un futur líder del PP "esquerp i poruc, amb timidesa".

També ha explicat que mentre als anteriors dietaris hi havia més contingut sexual i un aire més canalla, en aquest, que pertany a l'època de casat, ha volgut preservar més la intimitat del seu matrimoni.

"La sàtira és divertida però les persones mereixen respecte", ha aclarit, sobre el canvi de to.

"Tinc la sensació que la literatura mallorquina és poc respectada", ha reflexionat, i ha assenyalat que troba injust que mentre es reconeix autors recents, se subestima també des de la mateixa cultura mallorquina a escriptors costumistes, rurals o teatrals anteriors.

En aquest sentit, ha assenyalat com clau la figura de Francesc Borja Moll, que a més de fundar una editorial va aconseguir que cada diumenge les famílies escoltessin les tradicionals 'Rondalles' mallorquines a la Radio Popular de Palma, "mantenint el popular".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés