Publicat 28/04/2014 13:09

Uns 9.000 professors d'ESO demanen a Mas derogar el decret de plantilles

L.Aguilar, X.Massó y F.Todó, Aspec·Sps
EUROPA PRESS

El sindicat Aspec·Sps impugnarà el decret davant del TSJC

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

Uns 9.000 professors dels prop de 25.000 de Secundària han demanat la derogació de l'anomenat decret de plantilles, que permet que els directors de centre elegeixin al 50% del professorat, a través d'una recollida de firmes impulsada pel sindicat de professors de Secundària Aspec·Sps, que han estat registrades el 25 d'abril.

En roda de premsa aquest dilluns, el secretari general del sindicat, Xavier Massó, al costat de la vicesecretària general, Lucía Aguilar, i la secretària d'acció sindical, Fina Todó, també ha avançat que interposaran una demanda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè vulnera la llei de la Funció Pública i el decret d'especialitats.

"És un atac frontal gravíssim contra el professorat i l'ensenyament públic", ha sentenciat Todó, que considera que el decret transporta a l'ensenyament a una època predemocràtica, ja que deixa de banda criteris objectius com el mèrit i la igualtat, en detriment de l'amiguisme i a afinitat partidista.

Massó ha expressat que el nou sistema --que podran aplicar de manera optativa els centres i que no afectarà als professors en plantilla-- és propi d'una "administració bananera i no pròpia d'un Estat de dret", ja que trenca amb el criteri d'especialitat amb perfils de prevalença curricular i porta a l'arbitrarietat.

Segons el sindicat, el decret converteix als centres en subcontractats de l'administració al cedir la potestat pròpia d'aquesta al director del centre: "El que vulgui col·locar als seus amics i familiars ho podrà fer", al determinar els criteris de selecció a mida.

CAMPANYA I PROTESTES

El sindicat ha fet el juliol del 2013 l'última reunió amb la Conselleria d'Ensenyament, que lidera Irene Rigau, per evitar l'aprovació de l'actual decret, i també va contactar amb els grups parlamentaris per frenar aquesta nova normativa, si bé el Parlament ho ha rebutjat pel suport de CiU i ERC.

A l'octubre, van decidir impulsar la recollida de firmes als instituts catalans --està previst que arribin fins a les 10.000-- per traslladar el seu rebuig al president Artur Mas, i han avisat que estan treballant en possibles protestes perquè se segueixi parlant del decret, com vagues puntuals i periòdiques i no d'un dia per ser inútils.

Massó ha reconegut que el model de provisió de llocs de treball actual es pot millorar però "és el menys dolent de tots els coneguts", i ha advocat pel sistema d'oposicions amb requisits objectius perquè els millors professors obtinguin la plaça.

Sobre la selecció d'interins, ha dit que estan disposats a canviar el model i que el criteri d'antiguitat deixi de ser el de més pes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés