Actualitzat 22/10/2018 18:32

Un tractament aconsegueix per primera vegada una supervivència de 3 anys en el 50% dels pacients amb càncer d'ovari

La doctora Ana Oaknin, del VHIO
VHIO

MADRID, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

Un estudi multicèntric fase III amb olaparib, un inhibidor de PARP, ha aconseguit per primera vegada mantenir lliures de progressió durant tres anys a més del 50% dels pacients amb càncer d'ovari avançat amb mutacions BRCA, la qual cosa constitueix uns resultats "sense precedents".

Els descobriments de l'assaig 'SOL-1', presentats en la sessió presidencial del Congrés ESMO 2018 i en els quals ha participat la doctora Ana Oaknin, investigadora principal del Grup de Neoplàsies Ginecològiques de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), demostren que l'olaparib ha aconseguit, a més, reduir fins a un 70 per cent el risc de progressió de la malaltia.

Els resultats s'acaben de publicar en la revista 'New England Journal of Medicine', coincidint amb la seva presentació al Congrés ESMO, per la seva "enorme rellevància clínica i el gran impacte per a les pacients, perquè aquests resultats, amb alta probabilitat canviaran la pràctica clínica i el tractament de les pacients amb càncer d'ovari avançat".

El càncer d'ovari es diagnostica a Espanya a més de 3.200 dones cada any. Malgrat no ser el tumor més freqüent, és un dels de pitjor pronòstic. Es tracta d'un tumor pel qual no existeixen mètodes de garbellat poblacional i es diagnostica en el 80 per cent dels casos en fases avançades.

Fins a un 20 per cent dels casos, les pacients diagnosticades amb un càncer epitelial d'ovari són portadores d'una mutació en els gens BRCA1/2.

En les pacients a les quals se'ls detecta un càncer d'ovari d'alt grau, generalment en l'estadi III o IV (la majoria dels diagnòstics arriben en aquestes fases avançades de la malaltia) se les tracta mitjançant una cirurgia citoreductora, és a dir, cirurgia que té com a finalitat eliminar la major quantitat de tumor possible i, posteriorment, reben tractament de quimioteràpia basada en carboplatí, paclitaxel i bevacizumab.

"Encara que la majoria de les pacients presenten una resposta inicial al tractament, lamentablement el 70-80 per cent de les pacients presentaran una recaiguda de la malaltia en els 3 anys següents al diagnòstic", recull l'estudi.

Atès l'alt risc de recurrència que presenten aquestes pacients, disposar d'un tractament de manteniment capaç de reduir el risc de recaiguda de tal magnitud suposa "un canvi de paradigma en el tractament i pronòstic de les pacients amb càncer d'ovari avançat portadores de mutacions en els gens BRCA1/2", destaca la doctora.

"El fet de poder oferir a les nostres pacients amb càncer epitelial d'ovari portadores d'una mutació en els gens BRCA1 o BRCA2 un tractament de manteniment amb l'inhibidor de PARP olaparib després del seu tractament inicial amb cirurgia i quimioteràpia, que pugui mantenir-les lliures de progressió durant més de 3 anys, constitueix una fita sense precedents. La recaiguda de la malaltia és sempre devastadora per a les pacients, per tant el fet de poder evitar-la o retardar-la fins a 3 anys des de la finalització del tractament inicial és un gran pas cap endavant per a les nostres pacients", comenta.

L'estudi, aleatoritzat i amb cegament doble, ha comparat l'administració oral d'olaparib enfront del placebo en 391 pacients seguides durant una mitjana de 41 mesos.

Els resultats mostren una reducció de fins al 70 per cent en el risc de progressió de la malaltia en les pacients que prenien olaparib enfront de les quals estaven en el grup placebo, i ho fan d'una manera estadísticament molt significativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés