Publicat 20/04/2016 12:22

El tercer sector proposa que els contribuents elegeixin a quina entitat destinen el 0,7% de l'IRPF

El presidente de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa
EUROPA PRESS

Defensa una renda negativa davant de les desigualtats que genera el sistema fiscal

BARCELONA, 20 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, ha proposat aquest dimecres que els contribuents puguin elegir a quina entitat destinen els seus impostos en la casella del 0,7% de l'IRPF en la declaració de la renda.

Fins ara, el Tribunal Constitucional (TC) reconeixia la necessitat que es gestionés aquest impost des de l'àmbit autonòmic, però l'última sentència del Tribunal Suprem (TS) ha considerat, amb un canvi de la terminologia, que és el Govern estatal l'encarregat de gestionar-ho.

En cas d'aplicar-se aquest nou criteri, només rebrien el 0,7% de l'IRPF entitats d'àmbit estatal, cosa que deixaria fora les entitats socials catalanes d'àmbit local, que són més del 50% del total a Catalunya, ha lamentat Illa.

Durant els últims anys, Catalunya ha aportat el 25% de la recaptació estatal del 0,7% de l'IRPF per a fins socials, però en rep anualment el 14% en forma de programes socials, mentre que el 2014 va rebre 23,6 milions d'euros menys dels aportats --fins a 54,4 milions--.

La Taula, que agrupa més de 3.000 entitats, planteja que siguin els contribuents els que puguin decidir a on va la seva recaptació i elegir una entitat del seu entorn, "ja que al cap i a la fi són els titulars d'aquests pressupostos públics", ha dit en una conferència de Fòrum Europa.

Davant de la incapacitat de la via judicial de solucionar aquest contenciós entre l'Estat i les comunitats, que porta més de 14 sentències, el representant de les entitats ha cridat a canviar l'estratègia, sense oblidar la naturalesa social de l'impost: "Tenim la raó jurídica, però sobretot la raó social".

Aquesta mesura no seria aplicable en la declaració de la renda d'aquest any, però podria plantejar-se amb vista a l'exercici del 2017, i podria tenir l'acord d'entitats de caràcter local de la resta de l'Estat.

DECLARACIÓ DE LA RENDA NEGATIVA

Illa ha defensat també la proposta d'una declaració negativa de la renda, una eina que permetria redistribuir la riquesa, davant d'un sistema fiscal en què, "després que els ciutadans hagin pagat, acaben augmentant les desigualtats".

A més de millorar la transparència, a l'estar obligat tot el món a fer la declaració, aquesta via permetria garantir uns ingressos mínims a les famílies i persones que han esgotat totes les prestacions socials, i no necessitaria un pressupost.

100 DIES DE GOVERN

Illa ha valorat positivament els primers 100 dies de mandat de l'actual Govern per la interlocució fluida que han compartit, però ha delimitat que la valoració final dependrà dels resultats i de l'impacte que hagin tingut les polítiques impulsades.

"Les polítiques socials no haurien de ser una moda passatgera", ha defensat, i ha cridat a fer canvis estructurals, que facin que les polítiques socials no siguin sol epígrafs dels pressupostos públics.

La pujada del salari mínim interprofessional "és imprescindible" per a Illa, que també ha advocat per un canvi a la Llei de serveis socials que afavoreixi la concertació amb les entitats, així com la integració dels sectors social i sanitari en una sola xarxa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés