Actualitzat 01/03/2014 12:19

Un terç de les universitats espanyoles ofereixen Massive 'Online' Courses (MOOC) gratis

Catalunya és la cinquena comunitat amb més MOOC amb nou cursos oferts

BARCELONA, 1 març (EUROPA PRESS) -

Un terç de les universitats espanyoles --28 de les 80 totals-- ofereixen Masive Open 'Online' Courses (MOOC), cursos gratuïts 'online', segons l'informe pioner 'MOOCs a Espanya', recollit per Europa Press, que analitza l'oferta i l'impacte d'aquesta nova tipologia de formació a la societat.

En declaracions a Europa Press, el director de la càtedra Telefónica-Universitat Pompeu Fabra (UPF), Miquel Oliver, que ha elaborat el treball, ha apuntat que els MOOC "estan revolucionant la formació en línia", i canviaran l'educació superior els anys vinents, pel seu caràcter massiu i democratitzador.

"No sabem si en el futur tindrà sentit parlar d'universitat presencial i no presencial", sinó que tots els centres proporcionaran formació en xarxa --en major o menor part--, malgrat que Oliver s'ha mostrat convençut que no substituiran la universitat, sinó que la complementaran.

Ha assenyalat que la major part del públic objectiu dels MOOC són persones amb certs estudis: el 40% són llicenciats, el 20% cursen Batxillerat, i la resta disposen d'altres titulacions, i són un grup molt reduït els que no tenen cap formació.

Segons l'informe, Espanya ha liderat amb un centenar de cursos els MOOC a Europa, per davant de països com El Regne Unit, que disposa de 65 cursos; Alemanya, de 59; França, de 24; Suïssa, de 22; Rússia, de 21, i Itàlia, de 20, un escenari que la càtedra investigarà en un nou informe.

L'estudi sobre l'oferta a les universitats espanyoles --amb dades de desembre del 2013-- indica que el 65% no té oferta de cursos en línia, el 26% els han ofert per primera vegada, i el 9% --set universitats-- ho han fet en una segona edició.

Per comunitats autònomes, encapçalen l'oferta total de 111 cursos Madrid, amb 42; el País Valencià, amb 20; Múrcia, amb 13; Cantàbria, amb 12; Catalunya, amb nou; Navarra, amb sis; Castella i Lleó i Andalusia, amb quatre; Illes Canàries, amb dos, i El País Basc i Aragó, amb un.

S'observa més presència del MOOC al sistema públic que no pas al privat: mentre 20 dels 50 centres públics tenen algun tipus d'oferta MOOC, només vuit dels 30 privats ho imparteixen, fet que suposa un 40% i un 27%, respectivament.

Pel que fa a la presencialitat, hi ha una certa diferència entre universitats presencials i a distància, ja que les tradicionals disposen de més MOOC --un 36%--, respecte als sis centres en línia, dels quals només el 17% opta per impartir-los.

Tot i això, el centre que més MOOC té és, precisament, la Universitat Nacional d'Educació a Distància (Uned) --21 cursos a la primera impartició i 18 a la segona--, seguida per la Universitat Politècnica de València (UPV), amb 17 i sis, i la Universitat de Cantàbria (UC), amb 12 i dos, respectivament.

A Catalunya, entren en el rànquing la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb quatre cursos; la Universitat de Girona, amb tres, i la Pompeu Fabra (UPF), amb dos títols.

QUATRE HORES SETMANALS

L'informe també constata que la durada d'aquests cursos a Espanya és semblant a la de l'oferta internacional --al voltant de les set setmanes-- i les hores de dedicació estimades estan al voltant de les quatre per setmana, mentre que els continguts són diferents a Espanya: la majoria són sobre Ciència i Tecnologia, seguits per Ciències Socials i Jurídiques.

La plataforma més habitual per seguir aquests estudis és Miríada X, ja que les organitzacions anglosaxones Coursera i EdX tenen encara poca presència a l'Estat, i algunes institucions tendeixen a crear plataformes pròpies per "centralitzar la seva oferta formativa" a partir d'un cert volum de cursos, com és el cas de la Uned, la Universitat de Granada (UGR), la Universitat del País Basc (EHU) i la Universitat Catòlica San Antonio de Murcia (UCAM).

L'informe també remarca que "no hi ha un model de negoci assentat per als MOOC", tot i que la tendència actual de les plataformes a Espanya s'inclina per l'emissió de certificats com a via d'ingrés.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés