Actualitzat 19/03/2018 15:23

Una teràpia d'atenció primària frena la pèrdua funcional i la polifarmàcia en ancians

Ambulatori
EUROPA PRESS - Archivo

L'estudi de l'IDIAPJGol en ambulatoris de Barcelona redueix la polimedicació un 9,6%

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

Un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) de Barcelona en ambulatoris de la ciutat ha demostrat que una intervenció multifactorial des de l'atenció primària permet frenar i millorar la dificultat de mobilitat, la pèrdua de funcionalitat física i cognitiva, i la polifarmàcia en ancians i pacients fràgils.

El projecte --pioner a impulsar una teràpia que aborda el vessant físic, nutricional, neurocognitiu i farmacològic-- ha realitzat un assaig clínic en 352 pacients fràgils majors de 65 anys de Barcelona i ha aconseguit baixar un 9,3% la polimedicació en els quals van seguir la teràpia, amb millores significatives en la seva funcionalitat, ha explicat l'IDIAPJGol en un comunicat aquest dilluns.

Els investigadors van avaluar si es poden modificar així els paràmetres de fragilitat física (força muscular, elasticitat, equilibri) i cognitiva (atenció, velocitat de pensament, memòria): "Aquest procés és reversible, sobretot si es detecta de forma precoç i es dissenyen estratègies de prevenció", ha explicat la investigadora principal, Laura Romera.

"Aquesta intervenció és fàcilment transferible a la pràctica clínica i l'evidència dels seus efectes beneficiosos, a curt i llarg termini per a persones fràgils i ancians, aconsellen la seva priorització en l'àmbit de l'atenció primària com a estratègia per a un envelliment saludable i la reducció de riscos", ha defensat la metgessa de família.

Van participar en l'estudi clínic els equips d'atenció primària (EAP) barcelonins Raval Nord, Ciutat Vella i Mans de l'Institut Català de la Salut (ICS), juntament amb el Servei de Rehabilitació de Drassanes.

EXERCICI I BATUTS HIPERPROTÈICS

Els ancians es van dividir en dos grups: els del grup de control van rebre l'assistència habitual, i els altres van rebre durant 12 setmanes un entrenament físic i cognitiu programat, així com la ingesta de batuts hiperprotèics i una revisió de fàrmacs prescrits.

Una vegada finalitzada la intervenció es va fer una entrevista d'avaluació que es va repetir als 18 mesos, i les principals variables relacionades amb la fragilitat "van mostrar millores significatives des de la primera avaluació en el grup d'intervenció, mentre que en el grup de control el resultat va ser el contrari", ha explicat Romera, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Els participants --amb una mitjana de 77,3 anys, i el 75,3% dones-- van completar l'estudi en el 98,6% dels casos, i quant a la revisió de medicació, la teràpia va aconseguir baixar la polifarmàcia un 9,6% en el grup d'intervenció, mentre que en el grup de control va augmentar un 4,5%.

Cada CAP va realitzar dues vegades per setmana una hora d'activitat física estructurada, dirigida per fisioterapeutes, i els participants van prendre cada dia un batut nutricional hiperprotèic, a més de realitzar 12 tallers pràctics de memòria de 90 minuts (escriptura, oral, corporal, i musical), amb logopedes de la Unitat.

Paral·lelament es va revisar la medicació que prenien i es va posar especial atenció en els ansiolítics i antidepressius, seguint els criteris STOPP, una de les eines més utilitzades a Europa per detectar possibles errors de tractament en ancians.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés