Actualitzat 11/07/2014 10:03

Cau una trama que comercialitzava mercaderia robada

Golpe a una trama que comercializaba mercancía robada en camiones
Foto: MOSSOS D'ESQUADRA

L'estructura societària va facturar fraudulentament 1,5 milions el 2013

BARCELONA, 11 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els Mossos han desmantellat un grup que comercialitzava mercaderia robada a camions a través d'un entramat d'empreses pantalla, que el 2013 va facturar 1,5 milions.

   Segons ha informat aquest divendres la policia catalana, en l'operació, que va arrencar el 2013 i va culminar el 3 de juliol d'aquest any, han estat detingudes quatre persones i imputades tres més --sis homes i una dona d'entre 26 i 57 anys-- pels delictes de blanqueig de capitals, falsificació documental i diversos delictes contra el patrimoni.

   En el desenvolupament de l'operació, coordinada pel jutjat d'instrucció 3 de Sabadell (Barcelona), es van realitzar cinc registres en habitatges i empreses de Barcelona, Vilanova i la Geltrú (Barcelona) i Reus (Tarragona), recuperant 23 tones de mercaderia robada.

   L'organització, que comptava amb un testaferro i 13 empreses pantalla, estava especialitzada en rebre carregaments de camions robats, buscar un comprador entre empreses dedicades a la ferralla i vendre-la utilitzant facturació falsa.

   L'última càrrega sostreta que la policia ha pogut recuperar han estat 265 caixes de canvi de vehicles noves, valorades en més de 500.000 euros, que eren emmagatzemades en una empresa de Reus, procedents d'un robatori perpetrat a Terrassa (Barcelona).

   La investigació policial, portada a terme per la Unitat Central de Blanqueig de Capitals i l'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos, ha constatat que venien els productes a partir de diferents societats sense activitat mercantil aparent, que servien per donar cobertura legal aparent a aquestes operacions.

ENTRAMAT "SOFISTICAT"

   Segons els Mossos, la trama havia ordit un "sofisticat entramat societari" que feia que el seguiment de les operacions comercials relacionades amb la mercaderia il·lícita conduís a altres empreses pantalla, el que dificultava la traçabilitat de la compravenda.

   Els Mossos han aconseguit establir "la relació inequívoca" entre el producte venut per la trama al client final i el robatori inicial, malgrat que la mercaderia passava per nombroses societats i intermediaris abans d'arribar al seu comprador.

   El testaferro que havia dissenyat l'entramat, que cobrava per les seves gestions una important comissió, té antecedents per fets similars i treballava amb un gran nombre de clients que habitualment sol·licitaven els seus serveis.

   L'organització utilitzava diversos canals de distribució i intermediaris que podien actuar de manera independent o coordinada, en funció de les dificultats per col·locar la mercaderia de manera segura, han indicat els Mossos.

'MODUS OPERANDI'

   Els robatoris sempre seguien un mateix 'modus operandi': els lladres robaven els camions amb la càrrega dins i els conduïen a un lloc segur en espera de trobar un comprador interessat.

   Una vegada tenien el destinatari final, es concertava un lloc i forma de lliurament de la càrrega i s'avisava al testaferro perquè facilités una facturació falsa a l'hora de materialitzar l'operació comercial.

   La investigació encara continua oberta perquè la policia analitzarà en les pròximes setmanes la gran quantitat de documentació de caràcter mercantil relacionada amb la facturació fraudulenta intervinguda en els registres.

   Els set implicats en el cas, quatre espanyols, dos ucraïnesos i un rus, van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar en seu judicial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés