Publicat 04/11/2015 11:56

La Societat Catalana de Geriatria demana reobrir el debat sobre les contencions

Los Bomberos actuando en la residencia de Agramunt
BOMBEROS DE LA GENERALITAT

El protocol implica revisar les subjeccions cada dues hores per part del personal qualificat

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGIG) de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, Domingo Ruiz, ha demanat reobrir el debat sobre les contencions físiques, un tema "molt sensible" que ha demanat que no es vegi com una mesura necessària per norma general, arran de les morts a la residència inundada d'Agramunt (Lleida).

"Encara no tenim tota la informació i estem en espera, però el que no s'ha d'interpretar és que havien d'estar lligades per salvar-se" o que a la tercera edat cal subjetar-la, ha expressat aquest dimecres en declaracions a Europa Press, després d'informacions que algunes de les usuàries podrien estar contingudes.

En cas d'aplicar contencions --la majoria per casos de demència--, existeix un protocol que implica la supervisió del pacient cada dues hores per part del personal qualificat, ha indicat Ruiz, una atenció que en certs casos no pot donar-se per falta de personal.

"MÉS EXCEPCIÓ QUE NORMA"

"Des del punt de vista de la Geriatria, en la majoria dels casos hi ha altres mesures. Les contencions han de ser més l'excepció que la norma", s'ha posicionat, i ha argumentat que, tal com va expressar la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) en un document de consens del 2014, priven de llibertat i autonomia i comporten riscos.

També ha portat a col·lació que aquest dimarts "la consellera va parlar de les subjeccions com a protecció, i és cert, però cal entendre que també tenen molts riscos", com casos d'ofecs, i ha assenyalat que requereixen tenir plans d'evacuació, que caldrà investigar si existien i si es van portar a terme.

"Parlarem amb l'Administració per demanar que es compleixin les normes en les residències", ha avançat, i ha demanat que es reflexioni sobre el fet que el terreny apareix en la cartografia de la Generalitat com a zona inundable.

La Societat ha volgut fer arribar el seu condol a les famílies, i ha confiat en què no es repeteixin casos com aquest.

"A Gran Bretanya existeix un corrent que vol alliberar les subjeccions a favor d'altres mesures: En la majoria de casos són persones que tenen demència i de nit no dormen i es passegen, i s'aplica com a seguretat, però també es pot tractar sobretot amb vigilància i estant amb ells", o amb fàrmacs en certs casos, ha explicat Ruiz.

Sobre el tipus de subjeccions que existeixen, el president ha explicat que els últims anys han canviat molt i algunes permeten més mobilitat, tot i que ha admès que les més confortables són també les més cares.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés