Actualitzat 06/03/2014 15:20

Museus catalans acosten la cultura a persones en risc d'exclusió

Foto de familia de  'Apropa Cultura' con los consellers N.Munté y F.Mascarell
Foto: EUROPA PRESS

"No dóna una llar, però torna la dignitat i l'autoestima a les persones", diu un educador social

BARCELONA, 6 Mar. (EUROPA PRESS) -

Sis principals museus catalans s'han unit al programa 'Apropa cultura', que es proposa acostar activitats culturals a persones amb risc.

   Ho fan per un preu reduït de tres euros i tallers de formació a persones en risc d'exclusió social que viuen en una situació de pobresa, drogoaddicció, discapacitat intel·lectual o violència de gènere, entre d'altres, han anunciat els consellers de Benestar Social i de Cultura, Neus Munté i Ferran Mascarell, respectivament.

   S'han sumat a la proposta, a la qual estan adherides un miler d'entitats socials i ara 40 equipaments culturals, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el CaixaForum Barcelona, la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso.

   L'Auditori de Barcelona va ser el primer a unir-se a aquesta iniciativa el 2010, si bé l'any següent s'hi van sumar els principals teatres públics: el Lliure, el Nacional de Catalunya (TNC) i el Mercat de les Flors, i el 2012 van fer-ho el Palau de la Música, així com nombrosos auditoris i centres culturals del territori.

   "L'objectiu és que la cultura es converteixi en una eina d'inclusió social", ha destacat la directora del programa, Sonia Gainza, que ha remarcat que l'any passat 11.000 persones en risc d'exclusió van participar en aquestes activitats.

   Un educador social que treballa per a un centre de persones 'sense llar' al barri de Sarrià de Barcelona, Roger, ha celebrat els fruits del programa: "No dóna una llar, però torna la dignitat i l'autoestima a les persones que l'han perdut pel camí".

   L'educador ha ressaltat els testimonis d'alegria d'alguns dels usuaris 'sense llar' als qui ha acompanyat a un concert o a un museu, malgrat algunes reticències inicials, especialment en un moment en què "cada vegada és més complicat" i car accedir a la cultura.

   Una participant del programa que viu a Viladecans, Maria Antonia Alcaraz, ha subratllat com ha estat de feliç després d'acudir a un concert de Martiri, i s'ha mostrat entusiasmada per participar actualment a un taller de teatre.

"DEMOCRATITZACIÓ DE LA CULTURA"

   El conseller Mascarell ha subratllat que el pla suposa un "acte de democratització de la cultura" en tota regla, que respon a la continuïtat d'un anhel culturalista que Catalunya ha perseguit des de fa 100 anys, i de fet l'Estat del Benestar es va construir al mateix temps d'una voluntat perquè la cultura es posés a l'abast de tothom.

   "Tots sortim guanyant d'aquesta suma d'esforços, i d'aquest compromís compartit", ha destacat la consellera Munté, que ha vist com un excel·lent símptoma que cultura i inclusió vagin de la mà, i ha celebrat l'excel·lència de l'oferta, que ha obligat els equipaments culturals a resituar els seus objectius i ampliar el perfil dels seus públics.

   La directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Duran, ha remarcat l'enfocament pioner del pla per néixer des de la cultura i dirigir-se proactivament a l'àmbit social i no al revés, com és més habitual: "No està buscant una finalitat terapèutica o assistencial, sinó que es creu que la cultura és una eina que pot millorar el benestar de les persones".

   El diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, ha destacat que aquest és un programa rellevant per a la dinamització social, amb la inclusió i la cultura com a principals pilars.

   El tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha subratllat el creixement d'aquesta xarxa, i ha destacat la combinació implacable del benestar i la cultura, i el paper d'aquesta segona com a "eina d'inclusió".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés