Actualitzat 17/08/2014 11:20

Salut proposa prohibir l'obertura de clubs de cànnabis al voltant d'escoles i guarderies

El conseller de Salud de la Generalitat, Boi Ruiz
EUROPA PRESS

Advertirà dels "danys i riscos" de fumar marihuana mitjançant panells

BARCELONA, 17 ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat proposa prohibir l'obertura de clubs de cànnabis al voltant d'escoles i de guarderies, i també la publicitat a l'exterior d'aquests locals que puguin ser reclam amb cartells com 'Aquí es fuma marihuana', en el marc d'una regulació estrictament sanitària que es preveu que entri en vigor a la tardor.

Ho ha explicat el conseller Boi Ruiz en una entrevista d'Europa Press, en al·lusió a la Proposta de Bones Pràctiques per regular l'autoconsum de cànnabis, que també preveu l'obligació d'advertir els socis d'un club cannàbic dels "danys i riscos" de cadascuna de les llavors de cànnabis, segons el nombre de cannabioides.

"Hem de fer un panell amb recomanacions en funció del tipus de llavor que es cultiva i consumeix, però nosaltres no podem anar més enllà", ha dit el conseller, que insisteix que la proposta de regulació se cenyeix a aspectes de salut perquè la llei sobre autoconsum i trànsit és molt clara i ha de complir-se.

Ha destacat que Salut no lliura les llicències d'obertura d'un club --ho fan els ajuntaments--, però sí pot fixar criteris indispensables a exigir per a la seva obtenció.

"Des de Salut jo he de dir que, si no recomano fumar, imagini's fumar cànnabis, perquè aquest té un efecte de toxicitat que s'acumula", ja que l'eliminació total del porro no s'aconsegueix fins a 21 dies.

El conseller ha avançat que el departament farà recomanacions per evitar que un club es converteixi en un lloc d'apologia del seu consum: "Si està prohibida la publicitat directa i indirecta del tabac, del cànnabis també".

Sobre la presència d'aquests clubs al voltant d'escoles i guarderies, veu necessari que la ubicació d'aquests espais en un lloc determinat no ha de servir per "promocionar una activitat que és nociva per a la salut".

AL PARLAMENT AL SETEMBRE

El departament que lidera Ruiz portarà al setembre a la Comissió de Salut del Parlament l'esborrany de la proposta reguladora, després de dos anys de diàleg i consens amb grups parlamentaris, així com entitats cannàbiques.

Després de la seva eventual aprovació en la mateixa comissió amb una forma jurídica d'Ordre, per exemple, aquesta podria entrar en vigor després de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat (Dogc), ha explicat el conseller.

L'esborrany planteja prohibir que aquests clubs --uns 300 a Catalunya-- puguin fer publicitat i tenir ànim de lucre; que els menors de 21 anys puguin accedir-hi; que la producció estigui sota el control del consum, i que els clubs evitin el "turisme cannàbic" amb diferents mesures.

ALERTA SOBRE GRUPS INTERNACIONALS

El màxim responsable de la sanitat catalana ha alertat sobre la presència de grups de pressió amb interessos de negoci en el sector del cànnabis: "Hi ha una potencial demanda a Barcelona perquè diversos grups s'instal·lin i posin diners en aquestes entitats de manera camuflada".

Després de defensar que moltes entitats ho estan fent bé, ha justificat aquesta regulació pel fet que a la capital catalana --amb 200 clubs-- hi ha una població flotant de turistes d'una determinada franja d'edat per als qui pot ser un reclam viatjar a Barcelona per una suposada tolerància al fumar, el que Boi Ruiz rebutja.

"MALA PRAXI" A BARCELONA

La "mala praxi" duta a terme per alguns clubs de Barcelona, que havien caigut en algunes pràctiques de publicitat i venda il·legal, ha portat fa poc a l'Ajuntament a suspendre l'obertura i ampliació de clubs durant un any, a tancar-ne 49 i a preparar una normativa.

Com la regulació preveu instaurar nous criteris per lliurar llicències de locals d'aquest tipus, el departament està en contacte amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), ha explicat Boi Ruiz.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés