Publicat 12/03/2015 13:08

Salut "prescriurà" hàbits culturals a persones vulnerables per millorar la seva esperança de vida

Comisión de Salud del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 març (EUROPA PRESS) -

Els professionals dels centres d'atenció primària (CAP) "prescriuran" hàbits culturals a persones vulnerables després de constatar que l'esperança de vida millora un 30% en els pacients que tenen una vida cultural activa.

Ho ha explicat aquest dijous a la Comissió de Salut del Parlament el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, que ha concretat que aquesta iniciativa s'ha batejat com a 'prescripció social' i s'estendrà al llarg d'aquest any.

Començarà en una desena d'àrees bàsiques de salut (ABS) a través d'una prova pilot: "En perfils concrets, en comptes de prescriure medicaments se'ls aconsellarà que vagin a equipaments específics, com centres cívics".

La iniciativa es dirigeix especialment a persones que viuen soles i pacients amb algun trastorn mental i s'emmarca en el Pla Interdepartamental de Salud Pública (Pinsap), del qual Mateu ha fet balanç del primer any de funcionament.

Ha destacat que en aquest període s'ha potenciat el consum de fruites i verdures, i la pràctica d'hàbits saludables, i s'han incrementat els esforços en la prevenció i control d'infeccions, com per exemple l'ebola, el VIH i l'hepatitis C.

També s'ha afavorit el control de les addicions, ajudant més de 200.000 persones de més de 15 anys a deixar de fumar, i s'ha potenciat la col·laboració amb els municipis i les entitats socials per afavorir pràctiques saludables.

SECRET DE SUMARI

En relació amb l'origen del brot de legionel·losi de Sabadell, que va causar sis morts i va afectar més de 40 persones, Mateu ha recordat que el cas està sota secret de sumari i que "quan es puguin donar informacions, s'explicaran tots els detalls".

Ha afirmat que "l'origen del brot està molt clar, perfectament identificat", tot i que no es podrà saber fins que s'aixequi el secret de sumari, i ha defensat la gestió del cas que va fer l'Agència de Salut Pública, que va analitzar una vintena de mostres humanes i més de 700 ambientals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés