Publicat 12/12/2014 12:36

Salut impulsa la "participació activa" dels pacients en el procés assistencial

Inauguración de la Jornada de la Sefac en Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 des. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat i el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya han advocat per impulsar la "participació activa" dels pacients en el procés assistencial, i els faran protagonistes de la seva salut i seguretat.

Per aquesta raó, aquest divendres han organitzat a l'Hospital Sant Pau de Barcelona la X Jornada per la Seguretat dels pacients a Catalunya, la qual, sota el lema 'pacient actiu, pacient segur', pretén remarcar la importància de la participació dels ciutadans en el sistema sanitari.

Durant la inauguració de la jornada, la directora d'Ordenació i Regulació Sanitària de la Generalitat, Roser Vallès, ha destacat que la seguretat dels pacients és "un pas més cap a l'excel·lència en la qualitat assistencial", i ha situat aquest objectiu com a prioritat per al Govern català.

En el marc de la trobada, s'ha presentat el primer curs de seguretat de pacients elaborat per i per a usuaris, tenint en compte que fins ara estaven sobretot orientats a professionals sanitaris.

La seguretat dels pacients és la dimensió de la qualitat assistencial que busca reduir i prevenir els riscos innecessaris associats amb l'atenció sanitària, els quals es tradueixen en perjudicis per als pacients.

SET JORNADES EN DOS ANYS

Vallès també ha destacat que en els últims dos anys s'han realitzat set jornades de seguretat dels pacients de temes diversos, en les quals han participat més de 2.600 persones, majoritàriament professionals sanitaris.

En aquests dos anys, 300 associacions de pacients s'han adherit al Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, creat per la Conselleria de Salut amb l'objectiu de "donar veu" als pacients en tots els processos sanitaris.

L'òrgan participatiu està integrat pels pacients i els representants de l'Administració, i està presidit pel conseller del ram, Boi Ruiz.

La iniciativa intenta promoure els aspectes ètics relacionats amb l'atenció, respondre a les necessitats dels diferents col·lectius de pacients, promoure la seguretat en l'atenció i millorar la comunicació amb l'administració.

Aquests objectius s'han concretat, per exemple, en la creació del projecte 'Decisions Compartides', una pàgina web elaborada per pacients i professionals per tal de facilitar informació entenedora als malalts sobre les alternatives terapèutiques en relació amb la seva malaltia.

Un altre exemple d'aquests objectius és la promoció de les voluntats anticipades perquè els pacients puguin decidir en cada moment el seu futur, i la desburocratització dels consentiments informats, amb la finalitat que es tracti d'un procediment més fàcil i útil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés