Publicat 21/01/2015 17:35

Salut blinda la transferència de dades sanitàries amb les recomanacions de l'ACPD

La directora de la Autoritat Catalana de Protección de Datos, M.Àngels Barbarà
ACPD

Preveu que el Parlament torni a votar el projecte en tres setmanes

BARCELONA, 21 gen. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha atès les recomanacions de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) sobre la inclusió de mesures de més privacitat al pla Visc+, sobre transferència de dades sanitàries, per blindar l'anonimat i els drets ciutadans.

Ho han explicat a Europa Press la directora de l'ACPD, Maria Àngels Barbarà, i el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), Josep Maria Argimon, que preveu que el pla torni en tres setmanes al Parlament per ser aprovat, després que la cambra catalana frenés el projecte l'octubre de l'any passat, precisament després de l'informe de l'ACPD.

"El fet més important és que ara els nivells de seguretat del projecte segueixen la normativa més estricta sobre dades personals", ha subratllat Argimon, que ha argumentat que s'ha reforçat encara més el disseny de seguretat perquè no hi hagi cap mena de dubte sobre la protecció de les dades de la ciutadania.

Com a novetat, el projecte, que gestionarà una empresa privada després d'un concurs, portarà a terme una tasca de "doble anonimització de les dades", que quan arriben al CatSalut són codificades, han explicat Barbarà i Argimon.

Així, el pla preveu dotar-les d'un nou codi per una "descontextualització i despersonalització" més eficaç quan siguin utilitzades en un projecte d'investigació.

Una de les concrecions és que, per exemple, no apareixerà l'edat d'un ancià de 105 anys al costat d'algunes referències de salut --per la facilitat de la seva reidentificació--, i en els codis es referirà a aquesta persona simplement com una persona de més de 90 anys.

INFORMACIÓ GENÈTICA

Una altra de les aportacions és que l'Aquas descarta per escrit l'ús d'informació genètica dels pacients, tot i que el departament no disposa d'entrada d'aquesta informació com a tal, si no és que un pacient hagi decidit aportar-la per a un assaig o un projecte d'investigació concreta, ha matisat el director de l'agència.

El pla, que segons Salut segueix l'"esperit inicial", també es compromet per escrit a no derivar dades de pacients a empreses de treball temporal (ETT), de publicitat i asseguradores.

"Mai havíem pensat que una empresa de publicitat podria estar interessada en aquesta informació", i de tota manera el comitè d'ètica que revisarà aquesta transferència hauria parat una cessió de dades a aquestes empreses, però la inclusió d'aquesta mesura serveix per millorar el nivell de seguretat del pla, ha argumentat Argimon.

OPCIÓ DE SORTIR DEL SISTEMA

També hi haurà la possibilitat que els ciutadans puguin fer un 'opt-out', que significa sortir del sistema perquè no sigui processada cap mena d'informació sobre el seu historial mèdic, ha indicat Argimon.

Sobre l'anàlisi de riscos de privacitat, ha dit que Catalunya s'ha avançat a una possible normativa europea més restrictiva perquè la probabilitat de reidentificar algú sigui "encara més difícil".

MÉS GARANTIES

La directora de l'ACPD ha celebrat que el departament hagi adequat el pla a les recomanacions de la seva agència, cosa que ha dit que és una "garantia per al projecte".

D'una banda, no es tractaran les dades genètiques, i s'assegura l'ús de les dades per a finalitats exclusivament d'investigació i avaluació sanitària, ha celebrat Barbarà.

"No és suficient que es facin les coses ben fetes, cal una avaluació continuada", ha assenyalat la directora de l'ACPD, organisme que s'encarregarà finalment de fer un seguiment del projecte, tot i que no és obligatori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés