Publicat 10/04/2019 16:12

Salut i Assumptes Socials aposten per la integració davant dels "senyals d'esgotament" del sistema

Salut i Assumptes Socials aposten per la integració davant "senyals d'agotamient
EUROPA PRESS

El Ctesc recomana unificar avaluacions per evitar duplicitats i "ciutadans xerpa"

BARCELONA, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Treball Econmic i Social de Catalunya (Ctesc), el secretari d'Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, i el director general de Professionals de Salut, Marc Ramentol, han apostat aquest dimecres per integrar l'atenció de salut i serveis socials amb la persona al centre, en un sistema que mostra "senyals d'esgotament", ha identificat Ramentol.

El Ctesc ha presentat l'informe 'Integració de l'atenció social i sanitria' --aprovat amb la participació d'actors de tots dos sectors i per unanimitat-- que recomana unificar els processos d'avaluació --per exemple de dependncia i discapacitat-- per evitar duplicitats, i un lideratge polític per aconseguir aquesta integració, ha explicat el ponent, Salvador Guillermo.

"No entendre l'mbit social per respondre als problemes de salut és no donar una resposta adequada als problemes de les persones", ha afirmat el membre del Ctesc, que ha assegurat que és el sistema el que ha de canviar cap a un model de cercles concntrics amb la persona al centre, i ha destacat l'impacte negatiu que tenen en la salut elements socials com la solitud.

Un sistema no integrat té fragmentació, tracta les necessitats de manera atomitzada i la persona ha de desplaar-se "com un ciutad xerpa, que ha de pujar i baixar la muntanya social per anar a la del sanitari", i ha alertat que aquestes muntanyes creixen amb l'augment de la complexitat social i sanitria i les transformacions en els rols dels cuidadors i dels usuaris.

Guillermo ha assenyalat que actualment hi ha a Catalunya diverses proves pilot i experincies que beneficien alguns territoris, com una a la comarca de la Garrotxa (Girona) que ha presentat millores en la salut i en l'ús racional dels recursos, i ha cridat a escalar-los al conjunt del territori davant l'envelliment de la població, l'impacte de l'atur i la pobresa.

TRANSFORMACIÓ PROFUNDA

Ramentol ha subscrit recomanacions de l'informe: "La salut es genera i es perd fonamentalment fora del sistema sanitari", per la qual cosa no es pot cuidar la salut dels ciutadans sense integrar l'mbit comunitari, i ha assegurat que hi ha una voluntat de dur a terme una integració, tant vertical com a horitzontal, en tots els territoris.

"És la transformació més profunda que afectar el nostre estat del benestar en els propers anys", ha dit, coincidint amb l'informe, per ha alertat que ser complicat perqu el sistema no est orientat en aquest sentit i, per exemple, el de la salut és molt vertical, poc permeable i est centrat més en els serveis que en les persones.

Ha alertat que cal preservar la confiana dels ciutadans, que es posa en dubte amb problemtiques com l'augment de les urgncies durant els darrers anys: "A causa dels senyals d'esgotament que fa temps que percebem, el mateix sector ha comenat aquest procés d'integració vertical" previ a l'horitzontal i per exemple l'any passat van augmentar els ingressos als domicilis, un mbit més amable i proper.

SERVEIS SOCIALS MUNICIPALISTES

Iglesies ha vist aquesta integració com una necessitat per ha alertat de la dificultat que planteja que tots dos sistemes estiguin dissenyats amb lgiques diferents: "El de la salut és vertical i va del Govern al territori, i el social és de base municipalista", i encara que és com ha de ser, la integració haur de conjugar totes dues formes de governana, així com tots dos llenguatges i mapes.

Una altra diferncia és que salut s'enfoca a fer sostenible el sistema en l'atenció a la cronicitat, per la cronicitat és justament un concepte que "interpella poc" l'mbit social, en el qual es parla d'autonomia.

Ha afirmat que ja han promogut experincies de fusionar equips, que han generat els primers models d'integració conjunta en l'atenció sanitria a les residncies, la qual cosa servir d'"inspiració" per abordar la discapacitat i la llarga estada, i també han tancat el primer plantejament d'un model d'atenció integrada en l'entorn domiciliari --que implica coordinar uns 14 dispositius que hi intervenen--.

Ha anunciat que estan "acabant" un nou acord del pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitria (Piaiss), que afegir nous elements --que no ha detallat perqu ho facin els consellers Laura Vergés i Chakir el Homrani--, i ha assenyalat que aborden el repte de planificar conjuntament la construcció jurídica de tots dos sistemes, i per aix les assessories jurídiques de cada sector treballen juntes per primera vegada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés