Salut i Assumptes Socials aposten per la integració davant dels "senyals d'esgotament" del sistema

Salut i Assumptes Socials aposten per la integració davant "senyals d'agotamient
EUROPA PRESS
Publicat 10/4/2019 16:12:30CET

El Ctesc recomana unificar avaluacions per evitar duplicitats i "ciutadans xerpa"

BARCELONA, 10 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc), el secretari d'Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, i el director general de Professionals de Salut, Marc Ramentol, han apostat aquest dimecres per integrar l'atenció de salut i serveis socials amb la persona al centre, en un sistema que mostra "senyals d'esgotament", ha identificat Ramentol.

El Ctesc ha presentat l'informe 'Integració de l'atenció social i sanitària' --aprovat amb la participació d'actors de tots dos sectors i per unanimitat-- que recomana unificar els processos d'avaluació --per exemple de dependència i discapacitat-- per evitar duplicitats, i un lideratge polític per aconseguir aquesta integració, ha explicat el ponent, Salvador Guillermo.

"No entendre l'àmbit social per respondre als problemes de salut és no donar una resposta adequada als problemes de les persones", ha afirmat el membre del Ctesc, que ha assegurat que és el sistema el que ha de canviar cap a un model de cercles concèntrics amb la persona al centre, i ha destacat l'impacte negatiu que tenen en la salut elements socials com la solitud.

Un sistema no integrat té fragmentació, tracta les necessitats de manera atomitzada i la persona ha de desplaçar-se "com un ciutadà xerpa, que ha de pujar i baixar la muntanya social per anar a la del sanitari", i ha alertat que aquestes muntanyes creixen amb l'augment de la complexitat social i sanitària i les transformacions en els rols dels cuidadors i dels usuaris.

Guillermo ha assenyalat que actualment hi ha a Catalunya diverses proves pilot i experiències que beneficien alguns territoris, com una a la comarca de la Garrotxa (Girona) que ha presentat millores en la salut i en l'ús racional dels recursos, i ha cridat a escalar-los al conjunt del territori davant l'envelliment de la població, l'impacte de l'atur i la pobresa.

TRANSFORMACIÓ PROFUNDA

Ramentol ha subscrit recomanacions de l'informe: "La salut es genera i es perd fonamentalment fora del sistema sanitari", per la qual cosa no es pot cuidar la salut dels ciutadans sense integrar l'àmbit comunitari, i ha assegurat que hi ha una voluntat de dur a terme una integració, tant vertical com a horitzontal, en tots els territoris.

"És la transformació més profunda que afectarà el nostre estat del benestar en els propers anys", ha dit, coincidint amb l'informe, però ha alertat que serà complicat perquè el sistema no està orientat en aquest sentit i, per exemple, el de la salut és molt vertical, poc permeable i està centrat més en els serveis que en les persones.

Ha alertat que cal preservar la confiança dels ciutadans, que es posa en dubte amb problemàtiques com l'augment de les urgències durant els darrers anys: "A causa dels senyals d'esgotament que fa temps que percebem, el mateix sector ha començat aquest procés d'integració vertical" previ a l'horitzontal i per exemple l'any passat van augmentar els ingressos als domicilis, un àmbit més amable i proper.

SERVEIS SOCIALS MUNICIPALISTES

Iglesies ha vist aquesta integració com una necessitat però ha alertat de la dificultat que planteja que tots dos sistemes estiguin dissenyats amb lògiques diferents: "El de la salut és vertical i va del Govern al territori, i el social és de base municipalista", i encara que és com ha de ser, la integració haurà de conjugar totes dues formes de governança, així com tots dos llenguatges i mapes.

Una altra diferència és que salut s'enfoca a fer sostenible el sistema en l'atenció a la cronicitat, però la cronicitat és justament un concepte que "interpel·la poc" l'àmbit social, en el qual es parla d'autonomia.

Ha afirmat que ja han promogut experiències de fusionar equips, que han generat els primers models d'integració conjunta en l'atenció sanitària a les residències, la qual cosa servirà d'"inspiració" per abordar la discapacitat i la llarga estada, i també han tancat el primer plantejament d'un model d'atenció integrada en l'entorn domiciliari --que implica coordinar uns 14 dispositius que hi intervenen--.

Ha anunciat que estan "acabant" un nou acord del pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (Piaiss), que afegirà nous elements --que no ha detallat perquè ho facin els consellers Laura Vergés i Chakir el Homrani--, i ha assenyalat que aborden el repte de planificar conjuntament la construcció jurídica de tots dos sistemes, i per això les assessories jurídiques de cada sector treballen juntes per primera vegada.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.