Publicat 07/12/2014 12:00

Repunta la dispensació de fàrmacs després de caure un 24,8% amb l'euro per recepta

Receta electrónica.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 7 des. (EUROPA PRESS) -

La dispensació de receptes a Catalunya ha repuntat un 8,5% després que arribés a desplomar-se fins a un 24,8% mentre va estar vigent la taxa de l'euro per recepta, suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional (TC) el gener del 2013.

Segons dades facilitades a Europa Press per l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, des que es va posar en marxa la taxa el 23 de juny de 2012 fins a final d'aquest mateix any, es van dispensar un total de 60.909.922 receptes, un 24,8% menys que en el mateix període de l'any anterior, quan no existia l'impost.

En el mateix període de l'any següent, amb la taxa ja suspesa pel TC, es van registrar 66.089.235 receptes, un 8,5% més, el que evidencia l'impacte de la seva aplicació sobre la dispensació i administració de fàrmacs, especialment entre els col·lectius més vulnerables.

Pesi a la lleugera recuperació, les receptes que es dispensen actualment a Catalunya segueixen sent un 13,7% inferior a les quals es van receptar en el segon semestre del 2011, abans de la imposició de la taxa.

El Govern va recaptar 49,9 milions durant els deu mesos en els quals va estar vigent l'impost, dels quals 230.316 euros es van destinar a sufragar els canvis del sistema integrat de recepta electrònica (Sire) per adaptar-lo al nou cobrament.

INFORME DE L'AQUAS

Un informe de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas) sobre l'impacte de les taxes farmacèutiques, a què ha tingut accés Europa Press, constata que durant els deu mesos en els quals a Catalunya van conviure la taxa de l'euro per recepta aplicada pel Govern i el copagament farmacèutic estatal, el nombre de receptes dispensades va arribar a desplomar-se fins a un 24,8%, "la xifra més elevada de totes les comunitats autònomes".

El document, elaborat per l'investigador principal del Centre d'Investigació en Economia i Salut (Cres), Jaume Puig-Junoy, concreta que la caiguda ha estat progressiva: les receptes es van reduir un 13,3% als tres mesos de l'aplicació de les taxes, un 22,6% als sis i un 24,8% als deu.

Puig-Junoy destaca en el seu informe que "la demanda de receptes és molt sensible al preu, i un copagament reduït i lineal del fàrmac, com la taxa de l'euro per recepta, té un impacte elevat sobre la seva utilització", pel que insta a les administracions a identificar els grups de pacients més afectats per aquestes mesures a fi d'avaluar si abandonen el seu tractament per qüestions econòmiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés