Actualitzat 17/06/2015 10:33

PSC, ICV-EUiA, C's i CUP carreguen contra les retallades del Govern en salut i la corrupció

Pleno monográfico de salud en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 Juny (EUROPA PRESS) -

Els promotors del debat monogràfic de salut al Parlament, PSC, ICV-EUiA, C's i CUP, han carregat aquest dimecres contra les retallades implementades pel Govern en el sistema sanitari públic de salut i han demanat més transparència i control per evitar casos de corrupció com el del cas Innova.

   En la seva intervenció, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha culpat el Govern de no situar la salut en les seves prioritats i de sotmetre el sistema a unes retallades que ho erosionen i que si continuen ho posaran "en verdader perill", a més de lamentar que no s'hagi revisat un sistema de finançament que podria haver pal·liat les dificultats que pateix el model.

   També ha demanat aclarir el marc de relació entre el sistema públic i privat, més transparència i control per evitar casos de corrupció com el cas Innova, introduir mecanismes de participació perquè "descentralització i opacitat no han de ser sinònims" i més reconeixement dels seus professionals.

   Des d'ICV-EUiA, Joan Herrera ha alertat que el Govern ha superat "totes les línies vermelles" amb els seus ajustos en el sistema, i ha constatat que el Parlament ha reprovat la gestió del conseller Boi Ruiz així com que els hagués agradat que en el debat participessin també les entitats del sector sanitari.

   Per al líder ecosocialista, l'executiu català ha obert la porta a escenaris de privatització, ofereix a malalts saltar-se llistes d'espera pagant, ha retallat més en sanitat primària que a la resta quan el necessari és prioritzar l'atenció primària i frenar els projectes que afavoreixen el privat perquè "la sanitat tingui un govern amic i no enemic, que és el que ha estat el Govern d'Artur Mas".

C'S, DEPÈN DE L'ESPANYOL

   El president de C's, Albert Rivera, a més d'advertir que el model sanitari català depèn de l'espanyol i europeu, ha assegurat que l'objectiu que han de perseguir és garantir que Catalunya estigui al capdavant de la reforma sanitària a Espanya després d'anys de reducció del seu pressupost i inversions "gràcies a CiU i ERC".

   Una altra de les qüestions que ha abordat és la necessitat de combatre la corrupció en el sector després del que ha passat en el cas Innova --"la sanitat ha estat objecte dels taurons de la corrupció-- i que la sanitat privada s'aprofiti del model per drenar la pública.

   Precisament, la diputada de la CUP Isabel Vallet ha assegurat que estaran molt atents a allò que Mas digui sobre el cas Innova, a més de constatar "la falta de recursos pressupostaris, de transparència i de control" del sistema sanitari en el qual, segons la seva opinió, la cohabitació dels públics i el privat genera confusionisme d'interessos i potencia les portes giratòries i el traspàs de recursos a la privada.

   "Tot això configura un sistema de salut feudal perquè és classista i ha augmentat les desigualtats entre la gent més rica i pobre", ha criticat.

ASSISTENTS

   Entre els assistents al ple com a públic destaquen alts càrrecs de la sanitat catalana, com el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Jaume Padrosa; el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas), Josep Maria Argimon, i el director general de Planificació i Investigació en Salut, Carles Constante.

   També han assistit els exconsellers de Salut de CDC Eduard Rius, Xavier Pomés i Xavier Trias --també exalcalde de Barcelona--, el prestigiós epidemiòleg Antoni Trilla i representants d'entitats i plataformes socials, que no han pogut participar al ple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés