Actualitzat 08/04/2015 16:15

Prop d'un 90% dels catalans creu que hi ha respecte entre religions

Misa crismal
Foto: A.SÁIZ/AVAN

Ortega veu a Catalunya "un exemple de convivència"

   BARCELONA, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

Un 89,2% dels catalans considera que existeix "respecte i bona relació" entre les diferents confessions religioses; un 78,6% veu que el dret a la llibertat religiosa està molt o bastant garantit, i un 52,9% creu que aquesta diversitat enriqueix la vida cultural de Catalunya, segons el primer Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat.

   El baròmetre, presentat aquest dimecres per la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, i el director general d'Assumptes Religiosos, Enric Vendrell, ha estat elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió a partir de 1.600 enquestes presencials --de 60 preguntes-- a persones de més de 16 anys, de les quals un 2,6% era d'altres països de la UE i un 16,5% procedent de la resta del món.

   Ortega ha explicat que l'objectiu del baròmetre és avaluar el nivell de coneixement dels catalans respecte a la diversitat religiosa i la seva actitud davant d'aquesta realitat, i Vendrell ha assegurat que es mostra que hi ha un "gran nivell de pau i respecte" entre les confessions.

   La vicepresidenta ha assegurat que Catalunya és "un exemple de convivència" entre les diferents confessions religioses, i ha advocat que s'aprofiti aquesta diversitat creixent per augmentar la riquesa cultural.

   D'aquest gairebé 90% de catalans que creu que hi ha respecte i bona relació entre les diferents confessions, el 53,5% opina que hi ha respecte malgrat haver-hi poca relació i el 35,7% considera que hi ha bona relació; per aquesta raó, Vendrell ha remarcat que el model del Govern català aposta per "crear ponts" entre comunitats.

   Un 55,1% dels catalans declara tenir creences religioses, mentre que un 44,7% afirma que no té; les persones nascudes fora de Catalunya i de l'Estat es declaren creients en un percentatge més gran que els nascuts a Catalunya.

   El baròmetre estima que el 52,4% de la població catalana es defineix com a catòlic, el 15% com a seguidor d'altres religions -7,2% musulmà, 2,5% evangèlic, 1,3% budista, 1,2% ortodox, el 0,4% testimoni de Jehovà i el 2,3% d'altres confessions--, el 18,2% com a ateu i el 12% com a agnòstic.

   Un 12% dels enquestats diu que acudeix a centres de culte una vegada per setmana o més; l'11,8% una vegada al mes; el 10,2% un cop l'any i el 65,8%, mai.

   Un 61,1% creu que és bastant o molt important que els ciutadans tinguin uns "coneixements mínims" sobre les confessions religioses.

   Un 43,8% dels enquestats es pronuncia a favor de l'ensenyament de la religió des del punt de vista confessional a l'escola, un percentatge que s'eleva al 71,1% si es pregunta per una nova assignatura que doni formació sobre les principals religions del món.

CENTRES DE CULTE

   Un 55,1% de la població es mostra molt o bastant d'acord que els diferents grups religiosos puguin obrir nous centres de culte, i un 71,2% està a favor o totalment a favor que els ajuntaments cedeixin equipaments públics de manera puntual a les entitats religioses.

   La majoria de la població catalana assegura que no li produeix molèstia que s'ubiqui un centre de culte a prop de casa seva --els més acceptats són els catòlics i els budistes, i els que menys els islàmics, els dels testimonis de Jehovà i els jueus.

   Un 60,5% considera bastant o molt important que les administracions públiques impulsin el diàleg interreligiós, i un 66,3% creu que és molt o bastant important que les diferents confessions cooperin entre elles.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés