Publicat 11/02/2015 18:25

Un projecte estudia diagnosticar malalties tropicals a través de l'alè

TARRAGONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

Un projecte liderat per l'investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona Rado Ionescu estudia la viabilitat d'una tecnologia per diagnosticar malalties tropicals per mitjà de l'alè, ha informat aquest dimecres la universitat.

L'estudi, de quatre anys, se centra en la investigació de la hidatidosi, la leishmaniosi i el dengue, incloses a la llista de 17 malalties tropicals desateses de l'Organització Mundial de Salut (OMS), que s'originen per diferents patògens.

El treball es basa en l'anàlisi de mostres d'alè, fàcils d'obtenir i que no representen cap molèstia ni risc per a la salut dels pacients, i es prendran mostres de pacients ja diagnosticats amb alguna de les tres malalties estudiades, així com d'un grup control format per pacients diagnosticades amb altres malalties tropicals i del personal mèdic que els atén.

Una vegada recollides les mostres, s'utilitzaran mètodes de química analítica per identificar els biomarcadors d'alè volàtils d'aquestes malalties; es tracta de detectar i analitzar les partícules orgàniques que desprenen les cèl·lules que s'emeten al respirar.

Durant el primer any del projecte s'agafaran mostres a Colòmbia (dengue), a Tunísia (hidatidosi i leishmaniosi) i a Polònia (com a exemple de país europeu on no són habituals), i una vegada recollides es faran l'anàlisi per identificar els biomarcadors i, a partir d'aquests, es fabricaran sensors químics de vapors amb gran afinitat seleccionant els nanomaterials sensibles més idonis.

Es desenvoluparà un prototip amb la millor tècnica; durant els últims sis mesos del projecte es faran proves amb els prototips als hospitals de les zones epidèmiques i s'avaluaran 'in situ'.

Les malalties tropicals desateses causen símptomes difícils d'identificar, i l'objectiu és obtenir una eina ràpida, barata, portàtil i fàcil d'usar que les diagnostiqui.

L'investigador Rado Ionescu desenvolupa sensors que permeten analitzar els volàtils que conté l'alè, a través d'un nas electrònic --una matriu de sensors químics de vapor-- per facilitar la detecció precoç de determinades malalties.

Aquest dilluns i dimarts, els investigadors del projecte s'han reunit a Tarragona en una trobada per posar en marxa aquest projecte, que està finançat pel programa europeu Horitzó 2020 amb a prop d'1,4 milions d'euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés