Actualitzat 10/12/2018 19:14

El primer cas de càncer tractat amb cèl·lules CAR-T a l'ICO Badalona remet els símptomes

Un expert escolta una pacient
ACIERTO.COM - Archivo

BARCELONA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

El primer pacient tractat a l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Badalona (Barcelona) al Programa de cèl·lules CAR-T, un cas de mieloma múltiple que era resistent a tots els fàrmacs disponibles, es troba sis mesos després i mostra resposta al tractament, asintomàtic i en règim ambulatori.

En un comunicat conjunt aquest dilluns, el centre i la Conselleria de Salut de la Generalitat han explicat que també s'ha inclòs en l'assaig clínic quatre malalts amb mieloma i dos amb limfoma, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits, l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i el de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

Aquesta tècnica consisteix a modificar genèticament un tipus de cèl·lules del sistema immunològic del pacient --els limfòcits T--per fer-los "reconèixer" i atacar les cèl·lules tumorals.

Malgrat que els tractaments contra el mieloma han millorat durant els darrers 20 anys, el 20% dels afectats té una mala evolució amb els tractaments convencionals, i el mateix passa amb els malalts de limfomes agressius que recauen, "i sembla que es podran beneficiar" d'estratègia amb cèl·lules CAR-T.

La majoria de centres que participen al 'Programa de cèl·lules CAR-T' són nord-americans, i quan es va obrir al continent europeu, l'ICO Badalona va ser el primer dels vuit que hi participen actualment, mentre que l'ICO de l'Hospitalet va ser el primer de l'Estat a incloure pacients en un assaig de cèl·lules CAR-T per a pacients amb limfoma agressiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés