Actualitzat 19/07/2014 12:22

President del CSIC: "La situació no és per tirar coets però ens deixa prendre iniciatives que calien"

Emilio Lora-Tamayo D'ocón, CSIC, Premios Principe de Asturias
EUROPA PRESS

MADRID, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Emilio Lora-Tamayo, ha fet balanç de l'evolució de la institució a la primera part de 2014, després de les dificultats que va travessar l'organisme el 2013.

"La situació no és per tirar coets però ens deixa prendre iniciatives que calien. Abans estàvem només a salvar-nos de la fallida", ha dit Lora-Tamayo.

En aquest sentit, apunta, com a elements que han permès millorar la situació, el pla de viabilitat que ha assegurat un esforç per part del Consell i de la seva gent i que va cristal·litzar en un estalvi propi de 47 milions; la injecció d'un crèdit extraordinari de 95 milions; i els pressupostos de 2014, amb 50 milions d'euros més consolidats.

"Amb això vam entrar el 2014, per primera vegada després de sis o set anys, sense un dèficit pressupostari i amb una relativa comoditat financera -afegeix en una entrevista a Europa Press-. La situació no és per tirar les campanes al vol, però el fet de començar sense dèficit i amb unes transferències ministerials millorades ens permet veure la llum al final del túnel i tenir una certa esperança".

PRESSUPOST RAONABLE, SOSTINGUT I PREVISIBLE

Pel que fa als pròxims anys, advoca per increments de pressupostos "raonable" però "sostingut" i "previsible". "Una previsió a mitjà i llarg termini és fonamental per treballar en R+D. En comptes d'un 12 % (increment de l'actual exercici), prefereixo un 3 %, un 3 %, 3 % (cada any)", ha precisat.

Lora-Tamayo apunta dos problemes fonamentals en la institució: el de personal i el de gestió. Sobre el primer, assenyala que s'està prenent un paquet de mesures, com el cofinançament de tota mena d'iniciatives procedents del Ministeri d'Economia, però també del d'Educació, com els contractes predoctorales FPU, les FPI, els contractes de tècnics o els contractes de formació postdoctorals.

"El que estem fent és habilitar una sèrie de possibilitats per incorporar personal predoctor, postdoctor, tècnics, amb relativament pocs diners. Animar una miqueta l'escenari", comenta. En aquesta línia, recorda que també es va llançar al febrer el programa Con Futuro, que persegueix la col·laboració públic-privada per finançar projectes i contractes a joves doctors que, malgrat que estan excel·lentment formats, no hi ha capacitat per absorbir.

24 MILIONS EN ROMANENTS

A més, el Consell d'Investigacions Científiques (CSIC) té previst tornar a acreditar en els comptes dels seus centres d'investigació uns 24 milions d'euros en romanents anteriors a 2012, segons ha avançat. L'operació es realitzarà en tres terminis, el primer el mes d'octubre vinent, mentre que altres dos es preveuen a la primavera i octubre de 2015, amb aproximadament un terç de la quantitat cada vegada, és a dir, uns 8 milions d'euros.

Lora-Tamayo explica que el juliol de 2012 el CSIC va dictar una norma per la qual va disposar de tots aquests romanents anteriors a 2012 (els posteriors no perquè estan compromesos en projectes) per fer front a la situació per la qual travessava la institució després d'haver caigut el seu pressupost fins a un 32% els últims anys.

"El que s'ha dit és que s'aportés documentació sobre l'origen d'aquests romanents per poder reconeixe'ls -ha explicat--. Es té la fotografia completa d'aquests romanents (...). Ja està decidida la quantitat que s'ha d'acreditar a cada institut i els terminis. Un primer termini, un terç aproximadament, s'acreditarà a la tardor, i els altres dos terços s'acreditaran a la tardor i primavera de l'any que ve".

Alhora, ha explicat que també es podran satisfer aquest any tres dels cinc milions d'euros que van quedar pendents per a projectes Consolider, mentre que els altres dos se satisfaran el pròxim any.

REJOVENIR PLANTILLA

Un altre dels objectius del CSIC en matèria de persones és reduir l'edat mitjana del personal investigador, que se situa en 52 anys. Per abaixar aquest indicador, el president del CSIC estima que es necessitarien poc més d'un centenar d'investigadors joves. Aquest any, a les 24 places d'investigador titular, se sumen altres 17 de contractat laboral indefinit, unes 40. A més, en els últims sis anys, s'han jubilat entre 900 i 1.200 investigadors, i les seves places no s'han pogut cobrir per mantenir-se la taxa de reposició del 10%.

Al costat de les jubilacions, Lora Tamayo apunta a la finalització de contractes JAE, mentre que acusa molt menys impacte en la marxa d'investigadors a l'exterior, que es compten "amb els dits d'una mà" en el cas de la plantilla del CSIC. Això sí, reconeix que hi ha institucions a l'estranger, no necessàriament d'Europa o Amèrica, sinó d'altres localitzacions com Aràbia, que tenen molts recursos i que realitzen "fitxatges".

D'altra banda, respecte a la gestió, creu que s'estan accelerant les coses per aprovar l'estatut de l'Agència i avança que, després d'això, s'anirà pel contracte de gestió. "Es tracta de fixar uns objectius, uns mitjans i conèixer-los amb suficient antelació --explica--. A mi, el que m'interessa és disposar de recursos econòmics, i m'interessa més que siguin previsibles i sostinguts. En un contracte de gestió jo tindria aquests recursos i em permetria planificar".

En tot cas, assegura que des del primer moment s'han estat fent plans estratègics quadriennals, l'últim el que abraça 2013-2017 que, segons la seva opinió, és "realista". "Resulta absurd començar a prometre el que no tenim, és un pla d'actuació bastant realista, no es promet res que no es tingui. El realisme també es plasma a l'hora d'aventurar que és el que serà la producció del Consell", afegeix per concretar que estimen que la producció no caurà sinó que es mantindrà en "un, dos o tres anys". "El germen està aquí, el que cal fer és regar la planta", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés