Publicat 09/06/2015 19:58

El PP rebutja admetre a tràmit la proposició de llei del Parlament per abaixar l'IVA cultural

MADRID, 9 juny (EUROPA PRESS) -

El PP ha rebutjat al Congrés dels Diputats admetre a tràmit la proposició de llei del Parlament que sol·licitava rebaixar del 21 al 4% l'IVA aplicat al sector de la cultura, malgrat que la seva voluntat sigui rebaixar-lo "quan la situació econòmica reverteixi", segons ha confirmat el diputat català del PP Antonio Gallego.

Es tracta d'una proposició de llei aprovada el mes de febrer al Parlament, a instàncies d'ERC, i va comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris, menys del PP, que es va abstenir en aquella votació, tot i que aquest dimarts ha votat en contra.

Durant el debat de la iniciativa aquest dimarts, tots els grups de l'oposició han confirmat el seu suport a la mateixa, si bé és insuficient perquè la iniciativa sigui presa en consideració, ja que els populars tenen majoria absoluta a l'arc parlamentari.

"EL GOVERN ES VA VEURE OBLIGAT A APUJAR-LO"

Així, el diputat del PP Antonio Gallego ha defensat que el Govern espanyol es va veure obligat a apujar l'IVA dels productes culturals del 8 al 21% davant de la situació econòmica que es van trobar en arribar a l'executiu.

Tot i que ha dit que el PP "porta en el seu ADN abaixar els impostos" va haver d'apujar el dels productes culturals "per evitar el 'corralito'", que Espanya acabés intervinguda o en fallida.

"Volem abaixar l'IVA cultural quan la situació econòmica ens ho permeti. El Govern d'Espanya té l'obligació de quadrar els comptes i tirar endavant el país, salvar el dèficit i pagar en la mesura del possible els serveis públics. Intentarem abaixar l'IVA quan la situació econòmica vagi millorant", ha assegurat.

REPRESENTACIÓ DEL PARLAMENT

La iniciativa ha estat presentada a la Cambra per una delegació de tres diputats vinguts del Parlament: Àngels Ponsa, de CiU; Teresa Vallverdú, d'ERC, i Xavier Sabaté del PSC. Es va admetre a tràmit a la Cambra autonòmica a l'estiu del 2013.

Ponsa considera que en aquests quatre anys el Govern espanyol s'ha dedicat a "desculturitzar la ciutadania i a maltractar el sector cultural".

Mentrestant, Vallverdú creu que la cultura només és accessible per a les classes acomodades i patrimoni de les elits i per als treballadors del sector les conseqüències són "dramàtiques".

Per la seva banda, el socialista Sabaté ha criticat que en lloc d'augmentar els impostos per la crisi haurien d'haver-se reduït perquè la cultura pogués ser accessible per a tothom.

"Facin com van fer els meus companys del PP al Parlament de Catalunya, abstinguin-se", ha demanat.

EL SÍ A LA REBAIXA DE L'OPOSICIÓ

Des del PSOE, Francesc Vallès, que ha iniciat la seva intervenció exalçant la tasca del difunt socialista Pedro Zerolo, ha constatat la "mala decisió del Govern" en haver pujat l'IVA cultural per "els efectes letals i nocius" que ha tingut sobre el consum, a més de per la seva "ineficàcia" com a instrument recaptador.

"No van pensar que passant del 8 al 21% l'IVA la conseqüència immediata seria l'enfonsament del sector", ha preguntat a la Cambra.

El portaveu adjunt de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i diputat d'ICV, Joan Coscubiela, ha rebutjat que el Govern espanyol posi "traves" als ciutadans a l'hora d'accedir a la cultura, quan es tracta d'un dret.

Així s'ha preguntat per què una història en forma de llibre està gravat amb l'IVA superreduït del 4% i si aquesta mateixa història es converteix en un guió cinematogràfic o en un espectacle es grava amb el 21%.

"No entenc els criteris del Govern", ha sentenciat, titllant aquestes mesures d'"incomprensibles".

ESPANYA, IVA CULTURAL MÉS ALT DE LA UE

El portaveu de Cultura d'UPyD, Julio Lleonart, ha advertit que Espanya és el "fanalet vermell de la UE" amb el tipus impositiu més alt aplicat a la Cultura de tota la Unió.

"Sembla increïble que el Govern no s'adoni que la Cultura és l'avantsala de l'Educació. És imprescindible", ha afegit.

Joseba Agirretxea, del PNB, ha criticat al PP perquè tot i haver pujat l'IVA cultural no hagi aconseguit el seu objectiu de "fer caixa".

"Per què el Govern espanyol va prendre aquesta decisió tan dura i perjudicial? Allò que ha aconseguit en el fons és destruir fons de treball i desincentivar la producció de productes culturals, a més de la motivació dels espectadors", ha comentat.

El diputat d'ERC, Joan Tardà, ha criticat que davant de la pujada el 2012 de l'IVA cultural es va proposar un IVA per als productes de luxe, que el PP va rebutjar, amb el qual "segur" que es podria haver reduït l'IVA cultural.

"En lloc de gravar les rendes de grans fortunes van elegir castigar el consum de les classes populars. Política neoliberal i polítics d'una minoria que és la que concentra la riquesa", ha postil·lat.

"Una de les preses de pèl d'aquest Govern ha estat l'IVA cultural i una i una altra vegada ha promès que sí, que ho arreglaria, amb una gala dels Goya a prop. El temps passa i l'engany es fa més gran", ha avisat des de Compromís-Equo, Joan Baldoví, qui ha alertat de la destrucció del sector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés