Publicat 18/12/2015 14:24

Polítics i entitats recorden els més de 3.500 migrants morts a la Mediterrània

Representantes políticos y de entidades en el Día Internacional de la Migración
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

Una cinquantena de representants polítics i d'entitats han recordat aquest divendres a Barcelona els més de 3.500 migrants que han mort aquest any intentant creuar la Mediterrània --entre els quals hi ha més de 1.000 nens-- amb motiu del Dia Internacional de la Migració.

La Fundació Ibn Battuta ha organitzat l'acte --que ha acabat llançant clavells al mar-- al costat de l'Organització Internacional de les Migracions (OIM), la Federació d'Entitats Llatinoamericanes de Catalunya (Fedelatina) i el Centre Euro Africà de Catalunya, amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Amb la lectura d'un manifest, les entitats han demanat a la comunitat internacional un esforç per frenar les guerres i la violència que porta a milers de persones a abandonar les seves llars, fet que suposa "arrencar de les seves arrels la història i l'origen de cada migrant i refugiat".

Els membres de les entitats han dedicat un minut de silenci, al costat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la responsable de l'Oficina d'Estrangeria de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, Helena Nieto; el vicepresident de l'AMB, Alfred Bosch.

També ha assistit el diputat de JxSí, Raül Romeva, el líder de Catalunya Sí que és Pot, Lluís Ravell, i diputats de PSC, C's i PP, així com representants consulars de Mèxic, Luxemburg, Turquia, Guinea Bissau i Marroc.

Durant els parlaments, la responsable de l'OIM, María Jesús Herrera, ha destacat que, "per cada cadàver que es troba en el mar, hi ha quatre persones mortes", i ha assenyalat la necessitat de crear mecanismes eficaços per a una immigració legal, ja que es calcula que el 2040 hi haurà al món 400 milions de migrants.

Nieto ha afegit que aquest any han augmentat un 80% les sol·licituds a l'Oficina d'Estrangeria a Barcelona, amb més de 125.000 de sol·licituds en total, on treballen 50 funcionaris i acudeixen diàriament al voltant de 500 persones.

Forcadell ha reivindicat Catalunya com a terra d'acollida, que és com és gràcies als migrants que ha acollit durant la seva història, i com "moralment obligada" a rebre refugiats, referint-se als milers de catalans que van buscar refugi en la comunitat internacional durant la Guerra Civil i la repressió franquista.

SEGREGACIÓ POLÍTICA

El president de Fedelatina, Javier García Bonomi, ha lamentat que "es parla d'igualtat, però el col·lectiu d'immigrants queda encara relegat" dins de la societat i sense poder participar a les eleccions, i ha afirmat que queda un llarg camí per recórrer i poder sortir de la segregació política.

El representant de l'Associació Siriocatalana, Zaki Rifai, ha cridat a diferenciar entre immigrants i refugiats, mentre que ha lamentat que més de 500 milions d'europeus tinguin problemes per acollir els centenars de milers de refugiats sirians, que fugen del "pitjor drama" des de la Segona Guerra Mundial".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés