Publicat 30/10/2014 19:21

El Parlament demana que els webs d'institucions estatals estiguin en les llengües cooficials

Hemiciclo del Parlament durante el pleno
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha acordat aquest dijous demanar al Govern espanyol que a les pàgines web de les institucions oficials "reflecteixin el plurlingüisme" i donin informació no només en castellà, sinó també en totes les llengües cooficials.

Així ho estableix aquest dijous una moció que ha presentat el PSC, i que han recolzat CiU, ICV-EUiA i la CUP, mentre que ERC i C's s'han abstingut i el PP ha votat en contra.

El text també demana que "d'acord amb els criteris de la comunitat científica expressats reiteradament" en els webs de les institucions estatals no es faci una distinció entre el català i el valencià, com fan alguns organismes.

La moció estableix instar l'Estat que l'Institut Ramon Llull tingui projecció exterior i que s'estableixi un sistema de col·laboració amb l'Institut Cervantes per aconseguir una visibilitat més gran del català a escala internacional.

Una altra de les seves reivindicacions és que sigui possible la reciprocitat de les emissions de TV3 en altres autonomies, una petició que porta fent la Generalitat després del tancament dels repetidors de la televisió catalana a la Comunitat Valenciana.

En el debat, Xavier Sabaté (PSC) ha defensat que hi hagi polítiques públiques específiques per vetllar per les llengües minoritàries a l'Estat, mentre que Marc Vidal (ICV-EUiA) ha lamentat que el Govern espanyol "no només no protegeix les llengües diferents del castellà sinó que no les respecta i pretén minoritzar-les".

Carles Puigdemont (CiU) ha sostingut que un futur Estat català haurà de cooperar igualment amb el Govern espanyol, per vetllar la protecció del català a les zones on es parla aquest idioma.

David Fernández (CUP) ha declarat que l'Estat espanyol és per als catalans una via esgotada, mentre que ERC s'ha abstingut en aquesta moció ja que, segons ha explicat la seva parlamentària Teresa Vallverdú, ha lamentat que en 30 anys de democràcia segueixi sent una utopia el respecte a la diversitat d'altres cultures i llengües, i ha dit que els catalans han dit "prou".

Per contra, María José García Cuevas (PP) ha dit que "Espanya és un dels països que més protegeix la diversitat lingüística" i ha demanat als poders públics catalans que donin un gir a les seves polítiques i apostin pel bilingüisme, mentre que Carlos Carrizosa (C's) ha lamentat que s'hagi plantejat aquesta moció des d'un sentiment de greuge.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés