Publicat 04/04/2018 14:48

Un nou mètode diagnòstic no invasiu detecta la intolerància a la lactosa

Got de llet, làctosa, lactis
HOBVIAS SUDONEIGHM/ FLICKR - Archivo

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'IQS School of Engineering han desenvolupat un mètode de diagnòstic no invasiu que facilita la detecció de la intolerància a la lactosa basat en l'ús d'un anàleg estructural de la lactosa, la gaxilosa, que actua com biocatalitzador.

En un comunicat aquest dimecres, el centre ha explicat que el treball ha aconseguit incrementar el rendiment de producció de la gaxilosa amb la utilització d'un nou enzim capaç d'augmentar el rendiment de la síntesi i alhora disminuir els costos de la producció industrial associada.

Així mateix, s'ha utilitzat l'enginyeria de proteïnes (enfocaments aleatoris i racionals) per modificar i millorar l'activitat enzimàtica i augmentar així el rendiment de la síntesi de la gaxilosa.

La lactosa és un disacàrid de llet produït per gairebé totes les espècies de mamífers i, per a la seva digestió, s'ha d'hidrolitzar galactosa i glucosa mitjançant lactasa, que normalment és produïda per les cèl·lules que recorren l'intestí prim.

La deficiència o nivells baixos de lactasa (hipolactàsia) poden causar símptomes com inflamació, dolor abdominal, flatulència i diarrea, i l'avaluació de la deficiència d'enzims és important en pediatria i gastroenterologia a causa de l'alta freqüència de predisposició genètica (65%).

Es tracta d'un treball realitzat per la ja doctora Estela Castella, sota la direcció del professor del centre Antoni Planas i la responsable de Biotecnologia de l'empresa Interquim, Teresa Pellicer.

S'ha desenvolupat dins del Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat, en cofinançament entre Interquim (Grup Ferrer) i IQS (Universitat Ramón Llull, URL), que persegueix en el desenvolupament de la formació investigadora d'un doctorand en una empresa o institució, en col·laboració amb una universitat o centre d'investigació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés