Actualitzat 11/03/2015 13:16

El Museu de Lleida cedeix peces per a exposicions a Santiago de Compostel·la i Croàcia

Tabla de Sant Jaume procedente de Alcoletge
Foto: MUSEU DE LLEIDA

LLEIDA, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El Museu de Lleida, diocesà i comarcal ha cedit una taula de Sant Jaume perquè pugui veure's en una exposició a Santiago de Compostel·la i tres peces iberes per a una altra mostra que organitza el Museu Arqueològic de Zagreb (Croàcia).

   Segons un comunicat del museu, una de les peces de la seva col·lecció, la taula de Sant Jaume atribuïda a Jaume Ferrer II i procedent de l'església parroquial d'Alcoletge, ha estat cedida temporalment al Museo Centro Gaiás de Santiago de Compostel·la, per formar part de l'exposició 'Camiño. En Orixe' que es podrà visitar entre el 13 de març i el 13 de setembre del 2015.

   La mostra, organitzada per la Fundació Cidade da Cultura de Galícia vol donar a conèixer la història i tradició de la ruta xacobea mostrant al visitant la relació entre l'home i el Camí com a experiència vital i espiritual.

   La taula presenta una figura de cos sencer de Sant Jaume vista de front, dret i amb una capa blava amb els atributs d'un pelegrí que té una particularitat: al barret, flanquejat per les petxines, es troba una Verònica o efígie verdadera de Crist, un 'souvenir' que els pelegrins acostumen a adquirir a Roma.

   La taula, que possiblement va ser la part central d'un retaule, va ingressar al Museu Diocesà de Lleida l'any 1902, procedent de l'església parroquial de Sant Miquel d'Alcoletge.

   Segons alguns especialistes, a més, la taula podria procedir originalment de la Seu Vella de Lleida.

   Els tres objectes ibèrics cedits a Croàcia són un casc, una espasa de fulla recta i una falcata de la col·lecció de IEI de la Diputació de Lleida.

   Formaran part de l'exposició 'Northen Iberian: life, death and rituals beyond the Pyrenees', que es podrà veure al Museu Arqueològic de Zagreb entre el 17 de març i el 30 d'agost del 2015.

   Les peces, habitualment exposades a les sales del Museu de Lleida, procedeixen de la necròpolis de la Pedrera, entre Vallfogona de Balaguer i Térmens.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés