Publicat 04/06/2015 20:03

Una moció del PP sobre immigració acaba en una proclama antiracista de la resta de grups

Pleno en el Parlament de Catalunya.
EUROPA PRESS

Acusen de polítiques "racistes" el PP, que defensa no eludir el debat

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

Una moció del PP al Parlament sobre immigració s'ha convertit en una proclama de la resta de grups en una crida contra el racisme, ja que un rere l'altre els diputats dels altres partits han carregat contra les polítiques "racistes" del PP.

Ferran Falcó (CiU) ha acusat el diputat promotor de la moció, Sergio Santamaría, de fer un discurs indecent i maliciós, i l'ha advertit que amb aquestes polítiques no trobarà el suport de la federació: "No som 'buenistas' però tampoc ridículament racistes".

També Ferran Pedret (PSC) ha carregat contra els populars per fer una "campanya electoral mesquina, indigna i impròpia d'un partit demòcrata" sobre immigració, mentre que Pere Bosch (ERC) ha celebrat que el discurs de Santamaría no servís per obtenir cap regidor a Salt (Girona) el 24 de maig.

Des d'ICV-EUiA, David Companyon ha censurat que la moció dels populars destil·li "islamofòbia", i el diputat de la CUP David Fernández ha assegurat que el text de la moció li produeix fàstic personal.

C's ha estat l'únic partit --a més del PP-- que ha recolzat algun punt de la moció --un sobre prohibir l'ús del burca i un altre que rebutjava el racisme i qualsevol manifestació xenòfoba--, però José María Espejo Saavedra també ha carregat contra el PP per "col·locar-se en el populisme més demagògic".

Sergio Santamaría ha criticat que la resta de grups hagin carregat contra ell sense escoltar com a mínim les seves propostes, i ha reivindicat que cal parlar sobre immigració i que les propostes que defensa el PP les defensen també líders europeus com l'expresident francès Nicolas Sarkozy i el primer ministre britànic David Cameron.

REBUIG DE SOS RACISME

La moció popular demanava, entre d'altres aspectes, fixar com a mínim cinc anys d'empadronament per accedir als serveis socials bàsics de la Generalitat i set per a serveis especials, així com promoure una moratòria en la construcció de macromesquites.

El text reclamava també promoure el tancament de centres de culte il·legals relacionats amb el salafisme i reclamar als immigrants que respectin els valors constitucionals d'Espanya.

El contingut de la moció ja va suscitar el rebuig de SOS Racisme, que va considerar la proposta "racista, xenòfoba i plena de mentides", i havia demanat als diputats que repliquessin al PP llegint articles de la Declaració de Drets Humans, una cosa que han fet Bosch, Pedret, Companyon i Fernández.

PICABARALLA COTO-FERNÁNDEZ

La tensió del debat s'ha accentuat quan, en el seu torn d'intervenció, David Fernández ha reclamat a José Antonio Coto (PP) guardar silenci: "Senyor Coto, calli. Estic parlant jo. Si no, torni a P3".

L'al·lusió de Fernández ha indignat Coto, que, visiblement enfadat, ha demanat la paraula per dir-li que ell mai es callarà perquè li digui algú que s'abraça amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i "amb el terrorista Arnaldo Otegi".

El diputat de la CUP ha respost que la diferència entre tots dos és la bona educació i ha assegurat que ell mai interromp el diputat popular quan parla: "Jo estic molt orgullós de les meves abraçades, i amb vostè no m'abraçaré mai".

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha intervingut en el debat per dir-li a Coto que "això li passa per parlar contínuament", una declaració que ha molestat la direcció del PP català, que no ha descartat a la sortida presentar una queixa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés