Actualitzat 02/11/2015 18:14

Marta Sanz, 33è Premi Herralde de Novel·la amb una història de "canvi de temps i de model"

"Reflecteix una societat bastant buida, que per fora refulgeix, però en realitat suscita enveges"

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora Marta Sanz ha guanyat aquest dilluns el 33è Premi Herralde de Novel·la, que concedeix l'editorial Anagrama i que està dotat amb 18.000 euros, per la història d'actors que travessa un "canvi de temps i model". 'Farándula', s'ha presentat sota el pseudònim de Lorenzo Lucas i el títol 'Faralaes y tarántula', segons ha anunciat en roda de premsa l'editor Jorge Herralde.

La guanyadora ha explicat que també hi ha un canvi tecnològic global que es correspon amb el neoliberalisme més clàssic i cavernari, i ha avisat que té un rerefons històric i social que reflecteix la fallida del model cultural: "Parlo de teatre però també parlo en paral·lel de literatura".

"El món del teatre em sembla molt representatiu d'una societat que brilla i refulgeix, però que d'altra banda està plena de putrefacció en els angles que no volem veure", ha sintetitzat Sanz, que situa a la catifa vermella dels Goya a personatges plens de glamur la jornada abans d'un assaig per a una obra de micromecenatge amb la qual no guanyaran res.

UNA NOVEL·LA "ANTIPÀTICA"

El seu to ha estat antipàtic en el diagnòstic social amb el qual vol sobreposar-se al 'bonrollisme' que diu que la crisi és una oportunitat: "Hi ha ingenuïtats que, lluny d'ajudar-nos a viure, són pernicioses per a la vida i el que fan és llimar el sentit crític".

Amb la portada il·lustrada per Jordi Labanda en base al film 'Tot sobre Eva', Sanz proposa l'oxímoron sobre què són els actors: susciten la màxima adoració i l'odi més gratuït, tot això en un món tecnològic en què es confon la llibertat d'expressió amb l'anonimat des dels comentaris deixats en les xarxes: "Connecto una mica amb els crítics de la ideologia de Silicon Valley".

Una altra contradicció explotada per Sanz és que els actors representen el glamur i una fàbrica de somnis, i alhora han fregat el 90% d'atur en alguns moments de la crisi: "Això reflecteix una societat bastant buida, que per fora refulgeix, però en realitat suscita enveges i la necessitat de linxar i tirar contra un ninot de falsa puresa".

Sanz ha explicat que la novel·la ha partit de fils separats d'altres històries ja publicades, la més important 'Daniela Astor y la caja negra', i en les seves pàgines es troba un "punt satíric, polifònic, exagerat, amb enumeracions llargues i l'ús del riure com una forma d'expressar la indignació, amb actors nacionals i internacionals --com Angelina Jolie, Matt Damon i George Clooney-- molt reconeixibles amb sagues familiars i grans dives.

MIGUEL ÁNGEL HERNÁNDEZ, FINALISTA

D'altra banda, el finalista d'aquest premi ha estat el murcià Miguel Ángel Hernández, amb 'El instante de peligro' que explica la història d'un professor relativament fracassat al qual la vida li dóna una segona oportunitat en forma d'unes pel·lícules anònimes dels anys 60 que arriben al seu correu.

Està explicada com una llarga carta al passat i té una càrrega important de teories de l'art, però el pes més gran recau en les relacions afectives, l'amor i el sexe, que acaben i han estat el centre de la novel·la: "És una novel·la d'amor amb tota la càrrega que suposa aquest terme".

Han format part del jurat Salvador Clotas, Paloma Díaz-Mas, Marcos Giralt Torrente, Vicente Molina Foix i Herralde, en una convocatòria que ha rebut 579 originals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés