Actualitzat 19/03/2015 16:34

Un llibre de Daniel Arasa aprofundeix en el paper de la ràdio en la Guerra Civil

El editor Jordi Albertí y el periodista Daniel Arasa
Foto: EUROPA PRESS

És la primera contesa on la ràdio va ser "una gran arma de guerra psicològica"

   BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

El periodista Daniel Arasa ha publicat 'La batalla de las ondas en la Guerra Civil Española' (Editorial Gregal), un llibre on aprofundeix en el paper que va tenir la ràdio en aquesta contesa, els seus protagonistes i les emissores més influents.

   L'autor ha informat aquest dijous en roda de premsa, al costat de l'editor Jordi Albertí, que l'objectiu és explicar el rol que va exercir aquest mitjà de comunicació durant la guerra, la primera en la qual la ràdio va ser "una gran arma de guerra psicològica".

   Arasa ha assenyalat que la ràdio es va convertir en un dels instruments de propaganda més importants per a tots dos bàndols, ja que, a diferència de la premsa escrita --que havia d'afrontar l'escassetat de paper i les dificultats de distribució--, podia arribar a territori enemic, donar ànim i consignes als partidaris del mateix bàndol que es trobaven allí i desmoralitzar els adversaris.

DIFERÈNCIES EN L'ESTIL

   En la guerra, la informació desapareix, "tota la informació passa a ser propaganda", ha afirmat el periodista, que ha dit que cada bàndol tenia el seu propi estil.

   Per a ell, els nacionals van desenvolupar una millor estratègia comunicativa en usar un missatge unidireccional i concís, mentre que la informació republicana era dispersa i es basava en els discursos dels diferents capdavanters.

   Aquests aspectes, sumats a la necessitat dels republicans d'usar "dades poc concretes i literatura" en anar perdent la guerra, van aportar més credibilitat de la informació dels franquistes, ha considerat Arasa.

EMISSORES, PROGRAMES I PROTAGONISTES

   Els nacionals es van veure obligats a desenvolupar la ràdio a la seva zona i a crear diverses emissores com Radio Nacional de España --una de les més importants durant el conflicte-- perquè només van quedar al seu territori 16 de les 67 cadenes que hi havia a Espanya abans de la guerra.

   En el bàndol nacional destaquen les cèlebres i virulentes arengues o xerrades del general Queipo de Llano a Radio Sevilla, i en el republicà, 'Altavoz del Frente', que Arasa ha considerat "un dels millors programes musicals" que es va emetre durant la guerra.

   El llibre també posa l'accent en els sacerdots que feien propaganda radiofònica a favor de la República, i dedica la seva tercera part a la batalla de l'Ebre en la ràdio.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés