Actualitzat 14/05/2015 11:18

L'esperança de vida al néixer ha augmentat 6 anys des del 1990

6 Métodos Para Dormir Bebés
Foto: PIXABAY

MADRID, 14 Maig (EUROPA PRESS) -

L'esperança de vida al néixer, tant en homes com en dones, ha augmentat a tot el món 6 anys des de l'any 1990 i, a més, s'ha reduït a la meitat la mortalitat infantil, segons es desprèn de l'informe 'Estadística Sanitària Mundial 2015' de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

   Precisament 2015 és l'últim any dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides, marcats l'any 2000, i, tal com reflecteix el treball de l'OMS, a final d'any, si continuen les tendències actuals, els països hauran arribat a les metes globals sobre les epidèmies de VIH, malària, tuberculosi, augment de l'accés a l'aigua potable i dels serveis de sanejament bàsic, reducció de la desnutrició infantil i mortalitat materna i infantil.

   "Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni han estat bons per a la salut pública. S'ha centrat l'atenció política i s'han generat fons molt necessaris per afrontar importants problemes de salut pública. Tot i això, i tot i que els avenços han estat molt encoratjadors, encara hi ha grans diferències entre uns països i altres. De fet, l'informe posa de manifest la necessitat de mantenir els esforços per garantir que els més vulnerables del món tinguin accés als serveis de salut", ha asseverat la directora general de l'OMS, Margaret Chan.

   En concret, si s'analitza la mortalitat infantil i tot i que s'ha reduït a la meitat, el treball assenyala que aquesta disminució "no és suficient" per arribar a la meta de reduir aquesta taxa en dos terços, tenint en compte que menys d'un terç dels països han obtingut o estan en camí de complir aquest objectiu. Les principals causes de mort de nens menors de 5 anys són complicacions en el part prematur, pneumònia, asfíxia al néixer i diarrea.

   Alhora, s'ha reduït també a la meitat el nombre de dones mortes per complicacions durant l'embaràs i el part, tot i que, de la mateixa manera que en els nens, la taxa de descens no és suficient per arribar a l'objectiu de reduir el 75% a final de 2015. De fet, 13 països amb les taxes més altes del món han fet "pocs" progressos en la disminució d'aquestes morts.

   Concretament, a la Regió d'Àfrica de l'OMS, una de cada quatre dones que volen prevenir o endarrerir la seva maternitat no té accés als anticonceptius, només una de cada dues dóna a llum amb l'ajuda de personal qualificat i el 64% de les dones de tot el món reben el mínim recomanat de 4 visites d'atenció prenatal durant l'embaràs.

REDUCCIÓ DE LA PROPAGACIÓ DEL VIH

   De la mateixa manera, a l'informe es mostra una reducció de la propagació del VIH, infectant-se 2,1 milions de persones el 2013, en comparació dels 3,4 milions del 2001. En aquest sentit, l'OMS ha assegurat que l'objectiu d'aconseguir l'accés universal al tractament del VIH serà "més fàcil" complir-lo i, segons les previsions, a final de 2015 haurà ja 15 milions de pacients de països de baixos i mitjans ingressos rebent un tractament antiretroviral.

   A més, a final de 2013, gairebé 13 milions de persones ho van rebre i, d'ells, 11,7 milions vivien en zones de baixos i mitjans ingressos, cosa que representa el 37% dels pacients amb VIH dels esmentats països.

   Ara bé, mentre que l'objectiu d'augmentar l'accés a l'aigua potable es va complir l'any 2010, la regió d'Àfrica de l'OMS i de l'est Mediterrani estan "molt lluny" de complir-lo, especialment a les zones rurals més pobres. "Al voltant de 1.000 milions de persones no tenen accés a sanejament bàsic i es veuen obligades a defecar en espais oberts, com camps i fonts d'aigua pròximes. La falta d'instal·lacions de sanejament posa a aquestes persones en pujada risc de patir malalties diarreiques, el tracoma o l'hepatitis", ha avisat l'organització.

   Finalment, l'informe de l'OMS ha revelat que més d'un terç dels homes adults de tot el món segueix fumant tabac; només un de cada tres nens africans amb sospita de pneumònia reben antibiòtics; el 15% de les dones de tots el món són obeses; l'edat mitjana de les persones que viuen en països de baixos és de 20 anys, mentre que als països d'alts ingressos és de 40 anys; la quarta part dels homes han augmentat la seva pressió arterial; i, en alguns països, menys del 5% de la despesa total del Govern està destinat a la salut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés