Actualitzat 16/04/2018 15:02

La justícia italiana allibera el vaixell de l'ONG Pro Activa Open Arms immobilitzat per presumpte tràfic de migrants

Vaixell insígnia de Proactiva Open Arms, de salvament de refugiats
PROACTIVA OPEN ARMS

L'ONG, feliç per la sentència, recorda que continuen les investigacions per organització criminal i foment de la immigració irregular

ROMA, 16 (EUROPA PRESS)

El jutge instructor de la localitat siciliana de Ragusa (Itàlia), Giovanni Giampiccolo, ha invalidat l'ordre de segrest que pesava sobre el vaixell de rescat de l'ONG Proactiva Open Arms, la qual cosa permetrà que el remolcador i els seus voluntaris puguin tornar a exercir les tasques de rescat al mar Mediterrani.

Així ho ha confirmat a Europa Press l'advocada de l'ONG espanyola, Rosa Emanuela El Faro. "El jutge ha disposat l'alliberament del vaixell. Estem molt feliços", ha assenyalat.

La retenció de l'embarcació es va produir el passat 18 de març al port de Pozzallo, a l'illa italiana de Sicília, després de rescatar 218 immigrants que es trobaven a la deriva en el Mar Mediterrani.

Llavors, la justícia italiana va obrir diligències contra la cap de missió, Anabel Montes, el capità, Mark Reig i un responsable de l'organització als quals acusava d'afavorir la immigració clandestina.

El magistrat de Ragusa, que va ser designat al càrrec del cas després de validar-se la incompetència territorial de la fiscalia de Catània, reconeix que l'ONG Open Arms va dur a terme el rescat dels migrants de forma "autònoma" i sense coordinar-se amb la guàrdia costanera de Líbia, malgrat que aquesta última havia assumit la responsabilitat.

De manera cronològica, relata els fets, entre els quals assenyala la negativa dels integrants de l'ONG a lliurar als libis els migrants socorreguts i d'atracar en un port de Malta.

No obstant això, el jutge argumenta que la "desobediència a les directives impartides per les autoritats disposades per a la coordinació dels rescats" es va deure a "una justificació de l'estat de necessitat", segons el document al que ha tingut accés Europa Press.

MALTA I LÍBIA, PORTS INSEGURS

En aquest sentit, argumenta que ni Malta ni Líbia eren ports segurs per al desembarcament dels migrants que havien rescatats en el mar Mediterrani.

Sobre el primer, creu "decisiu" el fet que no es disposi "de cap informació d'una efectiva i concreta de la disponibilitat de Malta per acollir els immigrants".

"No pot ser considerat segur un lloc on hi ha un seriós risc que la persona pugui ser subjecta a la pena de mort, tortura, persecució o sancions, tractament inhumà o degradant o on la seva vida o llibertat estiguin amenaçades per motius de raça, religió, nacionalitat, orientació sexual, pertinença a un grup social determinat o d'orientació política", al·lega sobre Líbia.

A més, afegeix que en aquest moment és clara la "falta d'una prova sobre l'existència d'un lloc segur en territori libi (...) amb capacitat per acollir els migrants socorreguts en les aigües de la seva competència en el qual es respectin els seus drets fonamentals".

En tot cas, tal com ha explicat en el seu compte de Twitter el fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, continuen les investigacions de la fiscalia de Catania.

"És només un primer pas i una bona notícia. L'Open Arms queda alliberat, però les investigacions de la fiscalia de Catània per organització criminal i la de Ragusa per fomentar la immigració il·legal continuen, seguim necessitant tot el suport. #FreeOpenArms", ha agregat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés