Actualitzat 07/03/2014 17:28

L'Icra diu que la poca legislació sobre rius dificulta conservar-los

Un río en Aran
Foto: GENERALITAT

BARCELONA, 7 Mar. (EUROPA PRESS)

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (Icra) ha alertat que l'escassa legislació a escala mundial sobre els rius temporals perjudica la seva conservació.

   El treball, que ha analitzat la gestió d'aquests rius a la Unió Europea (UE), EUA i Austràlia, conclou que tot i que durant la major part de l'any aquests cursos fluvials estan secs, en realitat "tenen un elevat valor ecològic i econòmic" que caldria preservar, ha explicat en roda de premsa el principal autor del treball i investigador de l'Icra, Vicenç Acuña.

   Els rius temporals representen entre el 30% i el 60% del total de rius situats per sota dels 60 graus de latitud, amb una previsió que aquest percentatge vagi en augment, fruit de les conseqüències del canvi climàtic i dels increments de l'extracció d'aigua.

   "Estem ignorant gairebé la meitat de la nostra xarxa fluvial", ha assenyalat Acuña, ja que la Directiva marc de l'aigua de la UE no reflecteix aquesta realitat ni realitza recomanacions sobre la necessitat d'incloure aquesta realitat als plans de gestió de conca mentre que, en canvi, sí que traça plans específics sobre inundacions.

   La falta d'una legislació comunitària fa que els criteris siguin dispars, el que porta a que s'ignorin o es gestionin com si fossin rius permanents, i les dues casuístiques deriven en una conservació deficient.

   La inexistència de restriccions, per exemple, donen peu a construir sobre el llit i l'abocament d'aigües residuals, sense respectar la riquesa pròpia d'uns ecosistemes particulars que es basen precisament en l'estacionalitat de les aigües.

COST BENEFICI

   L'article assegura a més que la relació entre cost i benefici de legislar sobre aquests rius llança un "balanç pròxim a zero", això és, que protegir aquests cursos fluvials no suposaria cap cost econòmic addicional, mentre que no fer-ho pot comportar pèrdues milionàries.

   Els investigadors, entre els quals hi ha el director de l'Icra, Damià Barceló, han assenyalat que les experiències actuals sobre la importància de gestionar aquests rius són encara minoritàries, pel que confien a tenir disponibles dades científiques més precises que avalin aquesta teoria en un termini de tres o quatre anys.

   "La legislació va sempre després de la investigació", ha resumit Barceló, que ha confiat que la UE rectifiqui i reguli aquesta realitat, ja que poden ser una via d'entrada d'espècies invasores.

   L'article ha comptat també amb la col·laboració de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (Idaea) del CSIC, les universitats de Nou Mèxic i Maryland, l'Australian Rivers Institute, el National Research Institute of Science and Tecnhology for Environment and Agriculture i el Leibniz]Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries.

   En relació amb la mateixa matèria, l'Icra ha recordat la seva participació en els projectes Scarce, Carbonet i Globaqua, aquest últim dotat amb 7,5 milions d'euros aportats pel setè programa marc de la UE per analitzar els efectes de l'escassetat d'aigua sobre els ecosistemes aquàtics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés